Macarons met mango ganache

Door Hilde

Een basisrecept macarons, gevuld met een heerlijke ganache van mango en witte chocolade!

Zelf macarons maken stond al heel lang op mijn lijstje. Het daadwerkelijk doen stelde ik steeds uit. Ik had namelijk altijd het idee dat het enorm ingewikkeld zou zijn, of dat het geheid zou mislukken. Maar afgelopen maand zat ik voor de swiepswoepswap (waarbij je een recept van een andere foodblogger moet maken) rond te neuzen op de site van Bakken met Nadine. En zij heeft een basisrecept macarons op haar site staan die er helemaal niet moeilijk uitziet. Hét moment voor mij om me er ook maar eens aan te wagen.

Feitelijk bestaat het recept uit een aantal simpele handelingen: Eiwit opkloppen, amandelmeel met poedersuiker mengen, het beslag door spatelen, opspuiten, een uur wachten en afbakken. Maar alles samen kan het nog wel lastig zijn. Het opspuiten vond ik spannendste gedeelte, het spuiten van perfecte koekjes is nog best lastig. Maar als de koekjes iets gedroogd zijn kan je ze met je vinger nog voorzichtig een beetje bijvormen.

Vulling van de macarons: Mango ganache

Je kan macarons in elke kleur maken die je wilt. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende vullingen om de macarons extra lekker te maken. Het recept hieronder voor de koekjes is één op één het basisrecept van Nadine en daar bedacht ik zelf een lekkere vulling bij.

Ik koost deze keer voor een ganache met mango, lekker fris en tropisch. Natuurlijk moesten de koekjes qua kleur matchen, dus die maakte ik geel. De hoeveelheid ingrediënten voor de ganache hieronder is teveel voor het aantal koekjes dat je met het recept maakt. Je houdt ongeveer de helft over… maar dat komt vast alsnog wel op! De vulling is zo lekker, die kan je ook prima gebruiken in een taartje of om bijvoorbeeld bonbons mee te vullen.

Ingrediënten macarons:

  • 130 gram amandelmeel
  • 130 gram poedersuiker
  • 100 gram eiwit (van ongeveer 3 eieren)
  • 130 gram suiker
  • Gele kleurstof

Ingrediënten mango ganache:

  • 250 gram witte chocolade
  • 100 gram gepureerd mango
  • 75 ml slagroom
  • 30 gram boter

Bereidingswijze:

Mango ganache

Hak de chocolade in stukjes en doe dit in een hittebestendige kom. Verhit de slagroom met de gepureerde mango tot het net aan de kook is en giet het mengsel over de chocolade heen. Laat het ongeveer 3 minuten staan en roer alles dan door elkaar, tot een egaal mengsel. Roer tot slot de de boter er in kleine stukjes door, tot die ook is opgenomen. (Krijg je de ganache niet mooi glad? Zet de kom dan even kort op een pan met heet water. Roer rustig door tot alles wel een mooi geheel is)

Laat de ganache ongeveer 8 uur afkoelen in de koelkast tot het mooi stevig is. Roer het daarna goed los en doe in een spuitzak.

Macarons

Teken met een potlood cirkels van ongeveer 3 à 3,5 cm doorsnede op een vel bakpapier. Dit helpt je om de macarons ongeveer even groot te maken.

Meng het amandelmeel en de poedersuiker samen in het molentje van de staafmixer of in de keukenmachine. Hoe fijner dit mengsel is, hoe beter!

Klop het eiwit stijf met de mixer en voeg gedurende het kloppen steeds een beetje van de suiker toe.
Voeg, als het eiwit zich tot mooie, stijve pieken heeft gevormd, de kleurstof toe en mix het nog eens goed door.

Voeg het amandelmengsel toe en meng dit met een spatel rustig door het eiwit heen. Roer niet, dan gaat er te veel lucht verloren. Ga net zo lang door tot alles goed vermengd is. Doe het beslag in een spuitzak.

Spuit ongeveer 40 ronde doppen op het bakpapier. Tik de bakplaat een paar keer stevig op het aanrechtblad. Hierdoor kunnen grote luchtbellen ontsnappen. Laat de bakplaat met bakpapier ongeveer 1 uur staan, om ze te laten drogen.

De macarons zijn voldoende gedroogd wanneer je het oppervlak kan aanraken zonder dat die aan je vinger blijft plakken. Is de lucht vochtig, dan zal dit misschien langer duren dan 1 uur. Is de lucht droog, dan kunnen jouw macarons misschien met 30 minuten al in de oven.

Bak de macarons vervolgens 15 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden Celsius.
Laat de macarons op de bakplaat afkoelen en haal ze er dan voorzichtig vanaf.

Vullen

Zoek steeds twee koekjes bij elkaar die mooi op elkaar passen. Knip een klein puntje van de spuitzak met de ganache. Spuit op de helft van de koekjes een laagje ganache en druk een tweede koekje er voorzichtig op. Leg de koekjes op een plaat of bord en laat de ganache nog even opstijven in de koelkast. Bewaar de macarons in een afgesloten plastic bak in de koelkast.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:

Geef een reactie