Koningszoenen

Door Hilde

Over een paar dagen is het Koningsdag! Normaal een groot oranje feest maar de dag zal er dit jaar helaas wat anders uit zien. Maar dat betekent niet dat we onszelf niet kunnen trakteren op een mooi oranje gebakje!

Toegegeven, de oranje kleur van deze koningszoenen is na het opdrogen van de chocolade helaas iets minder intens dan gehoopt, maar alsnog zien ze er toch super schattig uit. En ze zijn ook verschrikkelijk lekker!!

De bodem van de Koningszoen in een mini-stroopwafel, hoe oer-Hollands wil je het hebben dacht ik zo. En de combinatie van dit stroperige, stevige koekje gaat echt heerlijk samen met het luchtige schuim en knapperige chocoladelaagje. Een ware traktatie.

Voor de versiering heb ik sprinkles gebruikt in de vorm van kroontje, die zag ik vorige week bij deleukstetaartenshop.nl (<- zie link) en vond ze zo leuk! Daar heb ik ook de oranje kleurstof besteld. Je kan natuurlijk ook voor andere versiering kiezen.

Ik vond de zoenen echt super leuk om zelf te maken, dus ik kan zeker aanraden om hiermee aan de slag te gaan. En het is weer eens wat anders dan de oranje tompouce. (Ik heb zelf trouwens het dubbele van onderstaande ingrediënten gebruikt. Kost je niet meer moeite, maar heb je wel direct meer resultaat en kan je meer uitdelen!)

Let op: Als je de toeven schuim op de koekjes hebt gespoten moet je dit 3 uur laten drogen. Hou rekening met deze extra tijd in de bereiding.

Ingrediënten (15 stuks):

 • 75 gram eiwit
 • 125 + 20 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 40 ml water
 • 15 ministroopwafels
 • 400 gram witte chocolade
 • Oranje kleurstof
 • Versiering (bv kroontjes)

Extra nodig:

 • Suikerthermometer
 • Spuitzak
 • Staande mixer met garde
 • Kwastje
 • Citroensap

Bereidingswijze:

Italiaanse Meringue:

Begin met het maken van de vulling, hiervoor maak je en suikersiroop en klop je eiwit luchtig, wat je vervolgens gaat mengen.

Maak de mengkom en garde vetvrij door het met wat citroensap in te smeren (dit kan met een verse citroen, maar ik doe het meestal met een scheutje citroensap uit een flesje en een stukje keukenpapier). Doe de eiwitten in de kom en zet startklaar (maar nog niet aan).

Breng voor de suikersiroop 250 gram suiker met het water op middelhoog vuur aan de kook, plaats de suikerthermometer in de pan en laat doorkoken tot 121 graden. Gebruik een nat kwastje om de suikers langs de rand van de pan los te strijken. Zet de mixer aan zodra de siroop kookt en klop de eiwitten stijf. Voeg 35 gram suiker met de vanillesuiker toe en meng nog even goed door.

Zet het vuur uit als de siroop de juiste temperatuur heeft bereikt, wacht tot het niet meer borrelt, zet de mixer op een lage stand en giet de siroop in een geleidelijke stroom bij het eiwit. Klop vervolgens op een hoge stand door tot de meringue is afgekoeld.

Opspuiten:

Doe de schuim in een spuitzak en plaats de koekjes naast elkaar op een vel bakpapier. Knip een punt van de spuitzak en spuit mooie bolle toeven schuim op elk koekje. Hou de zak verticaal en stil en knijp rustig een mooie ronde vorm. Laat het schuim ongeveer 3 uur staan om te drogen.

Afwerken:

Hak de chocolade in brokjes. Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie en roer de rest er vervolgens doorheen. Voeg kleurstof toe en meng goed door tot de chocolade gewenste kleur heeft. Schenk de chocolade in een diepe, smallere bak als de mengkom te ondiep is om te dippen (gebruik bijvoorbeeld een maatbeker). Plaats een rooster op een vel bakpapier.

Pak de koekjes met het schuim en dompel ze onder in de chocolade. Hou de rand van de koekjes vast en zorg dat het schuim helemaal in de chocolade gedompeld is. Haal voorzichtig omhoog, laat iets uitlekken, draai om en plaats op het rooster en druk er een suikerkroontje of andere versiering op. Laat de chocolade hard worden.

Je kan de zoenen 2-3 dagen bewaren op kamertemperatuur.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:
Deel dit recept:

2 gedachten over “Koningszoenen

Geef een reactie