Door Hilde
Wat een zomers feest is deze taart! Fris, zuur, verkoelend en je hoeft er geen hete oven voor te gebruiken. Het recept is super makkelijk, maar het resultaat spat van je gebaksbordje. Een echte must voor elke zomers feestje!
In de mousse zit lemon curd, dit is in de supermarkt meestal te vinden bij het broodbeleg. Je kan het echter ook heel makkelijk (en zo lekker!) zelf maken (klik hier voor het recept).
Ingrediënten:
Bodem:
- 1 pak bastognekoekjes
- 100 gram boter
Citroenmousse:
- 500 ml slagroom
- suiker
- 1 pot lemoncurd of 1 portie zelfgemaakte lemon curd
- 6 blaadjes gelatine
Gesuikerde citroenreepjes en citroensiroop:
- 1 citroen
- 40 gram + een paar eetlepels kristalsuiker
- 50 ml water
Extra nodig:
- Bakblik van 24 cm
- Bakpapier
- Plastic stroken (bijvoorbeeld geknipt van plastic insteekhoesjes. Je kan dit achterwege laten, maar de taart zal dan iets minder strak uit de vorm komen)
Bereidingswijze:
Bodem:
Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier. Vet de randen in en plak hier stroken plastic tegen aan.
Verkruimel de koekjes in de keukenmachine of in een afgesloten plastic zakje. Smelt de boter en roer dit door de koekjes heen. Doe de kruimels in het bakblik en druk met de bolle kant van een lepel mooi plat. Zet de vorm in de koelkast.
Citroenmousse:
Week de gelatine 10 minuten in koud water. Klop de slagroom met de suiker stijf. Doe de lemoncurd in een kom en roer los. Verwarm een pannetje op laag vuur, knijp de gelatine uit en laat de blaadjes smelten in de pan. Haal de pan van het vuur zodra de gelatine gesmolten is en blijf goed doorroeren. Zorg ervoor dat de gelatine niet kookt! Giet de gelatine al roerend door de lemoncurd tot het goed is opgenomen.
Spatel een dikke schep slagroom door de curd en spatel vervolgens de lemoncurd voorzichtig door de resterende slagroom. Giet de mousse bovenop de koekjesbodem in het bakblik en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Gesuikerde citroenreepjes en citroensiroop:
Schil met een dunschiller voorzichtig de schil in dunne reepjes van de citroen. Let er op dat je alleen het gele en niet het witte eraf schilt. Snij de reepjes desnoods nog in de lengte doormidden om mooie dunne strookjes te krijgen. Knijp het sap van de citroen uit in een pannetje en doe hier 40 gram suiker en het water bij. Breng het mengsel aan de kook en roer door tot de suiker goed is opgelost. Leg de stukjes schil in de kokende siroop en laat ze 8 minuten doorkoken.
Schep een paar eetlepels suiker in een diep bord. Vis de stukjes schil met een tang of vork uit de siroop en wentel ze door de suiker. Plaats de gesuikerde schilletjes op een bord en laat ze afkoelen op kamertemperatuur.
Laat ook de siroop in het pannetje afkoelen en bewaar deze voor de garnering.
Afwerking:
Haal de taart ui het bakblik, plaats deze op een taartschaal en trek voorzichtig de plastic stroken van de taart. Druppel een paar eetlepels citroensiroop kruislings over de taart en verdeel de gesuikerde citroenreepjes erover.
Bewaar de taart in de koelkast.
Dag Hilde en Lieke
Heb de taart gisteren gehad, heerlijk!
Wat leuk! Fijn dat het goed gesmaakt heeft 🙂
Beste Hilde en Lieke,
Ik ben van plan morgen deze taart te maken. Bij de ingrediënten voor de mousse staat niet hoeveel suiker ik moet gebruiken. Kunnen jullie mij een richtlijn geven?
Hoi Maria,
Wat leuk dat je de taart wil gaan maken! Goed dat je ons er op attendeert dat er geen hoeveelheid bij staat, dit heb ik inderdaad niet duidelijk toegelicht. Dit komt omdat ik de suiker meestal op gevoel bij de slagroom doe en omdat het afhankelijk is van hoe zoet of zuur je zelf de taart wil hebben. In dit geval kies ik meestal voor ongeveer 4 eetlepels suiker, maar je kan zelf dus kiezen voor meer of minder. Succes!