Door Hilde
Vandaag deel ik met jullie het recept van de Japanse pannenkoek, dit is een luchtige, hoge pannenkoek die vaak geserveerd wordt met fruit of een zoete saus. Mijn dochter noemt het pannenkoektaartjes, want het zijn net kleine gebakjes. Ze zijn enorm fluffy, zoet en zacht en heerlijk als ontbijt, dessert of bij de brunch. Maak deze pannenkoeken bijvoorbeeld als feestelijk paasontbijt!
De pannenkoeken worden zo mooi hoog en luchtig door een iets dikker beslag te gebruiken dan voor de Nederlandse pannenkoek en door het beslag te bakken in een bakring. Ik gebruik zelf twee ringen van 9 cm en twee van 8 cm doorsnede, die passen mooi tegelijk in een grote koekenpan en dan heb ik precies genoeg aan onderstaande hoeveelheden van de ingrediënten. Heb je maar twee ringen in je bezit, of een kleinere pan, bak de pannenkoeken dan 2 om 2. Heb je helemaal geen bakringen dan kan je het beslag ook in kleine hoopjes in de pan doen, de pannenkoeken zullen dan nog steeds luchtig zijn, maar niet zo mooi hoog worden.
De pannenkoeken zijn geserveerd met gebakken appel in ahornsiroop, de luchtige koek heeft wel echt zo’n zoete saus nodig. Je kan zelf natuurlijk heel goed variëren in het soort fruit dat je kiest (Kies in de zomer bijvoorbeeld voor rood fruit, mmmm!)
Ingrediënten (4 stuks):
- 2 eieren
- 170 ml melk
- 1 tl vanille extract
- 170 gram bloem
- 7 gram bakpoeder
- 35 gram suiker
- 2 appels
- 75 ml ahornsiroop
- Olie om in te bakken
Extra nodig:
- Keukenmachine of blender
- Bakringen van 9 of 8 cm doorsnede
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten voor het beslag in de keukenmachine en mix alles in ongeveer 20 seconden tot een glad beslag. Meng daarna met een spatel het beslag nog even door en laat het rustig staan. Tegen de tijd dat de pan warm is zal het beslag wat dikker zijn. [Heb je geen keukenmachine, mix dan met een handmixer eerst de eieren, melk en vanille extract glad en spatel dan de bloem, bakpoeder en suiker erdoor]
Verhit olie in een koekenpan. Vet twee of vier metalen serveerringen in met bakspray of olie, plaats deze in de pan en laat goed warm worden. Giet de ringen voor ongeveer ¾ vol met beslag (niet te vol, want het beslag zal nog iets rijzen).
Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten bakken tot de bovenkant begint te bubbelen en de zijkanten niet meer vloeibaar zijn. Draai de pannenkoeken voorzichtig om, schuif een spatel onder de pannenkoek en probeer ze zo snel mogelijk en recht om te draaien, dit vergt even wat concentratie. Bak de pannenkoeken nog ongeveer 3 minuten aan de andere kant.
Snij ondertussen de appels in kleine blokjes. Verhit boter in een pan en bak de blokjes appel kort aan. Schenk de ahornsiroop in de pan en laat op een laag vuur helemaal warm worden.
Serveer de pannenkoeken met een dikke schep gebakken appeltjes en een scheut warme ahornsiroop.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!