Door Hilde
Deze paasslof is fris, vrolijk en fruitig. Een feestelijke paastaart!
Het paasweekend is inmiddels weer aangebroken. Door alle bestellingen deze week was het mij nog niet gelukt een lekker paasrecept te maken en vandaag wilde ik daar toch nog mee aan de slag. Een sloffentaart in de vorm van een paasei had ik langer in mijn hoofd, dus dat moest het ook worden.
Een frisse, vrolijke paasslof
De paasslof is gevuld met een curd van limoen en hoewel dit eigenlijk uit noodzaak was (omdat de citroenen niet meer goed bleken en ik geen zin had om nog weer naar de winkel te gaan) is het absoluut een geslaagde combinatie met de meringue en zoete sloffenbodem. Het recept voor de curd is staat op mijn blog als lemon curd, maar dan zijn de 2 citroenen dus vervangen voor 2 limoenen.
Voor de bodem heb ik het recept voor de skislof gebruikt, maar met citroensap in plaats van sinaasappel en deze keer heb ik geen banketbakkersroom meegebakken.
De paasslof is versierd met paaseitjes, snoepjes, en suikerparels. Wat een feest om deze slof dit weekend te mogen serveren!
Ingrediënten Paasslof:
Bodem:
- 140 gram bloem
- 11 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 eidooier
- 3 gram baksoda
- 1 eetlepel citroensap
- 150 gram amandelspijs
- 1 eiwit
Limoen curd
- 1x dit recept voor lemon curd. Vervang de citroenen voor limoenen.
Meringue
- 2 eiwitten
- 65 gram suiker
- Snufje zout
Extra nodig:
- Sloffenvorm of paasei vorm
- Versiering, zoals bijvoorbeeld paaseitjes, snoepjes en sprinkles
- Crème brulée brander
- Spuitzak
Bereidingswijze:
Bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix of kneed de bloem, boter, suiker, eidooier, baksoda en citroensap tot een soepele deegbal en zet het even in de koelkast.
Kneed het amandelspijs los met het eiwit tot het wat vloeibaarder is. Vet de slofvorm in en druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem. Verdeel de amandelspijs over de bodem maar laat aan alle kanten ongeveer 1 cm van de rand vrij.
Bak de slof in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
Limoen curd
Volg de bereidingswijze van dit recept en gebruik limoenen in plaats van citroenen.
Meringue
Maak de kom en garde van je mixer vetvrij met een scheutje citroensap. Mix de eiwitten met een klein snufje zout schuimig. Voeg op een rustig tempo de suiker lepel voor lepel toe, voeg pas weer nieuwe suiker toe als de suiker volledig is opgenomen. Mix het schuim goed door tot stevige pieken. Doe de meringue in een spuitzak (Ik heb een gekarteld spuitmondje gebruikt).
Afwerken
Schep de limoen curd op de bodem maar laat de rand vrij. Je zult niet alle curd nodig hebben, bewaar de rest in een potje in de koelkast. Spuit de meringe over de curd en brand dit met de brander licht aan. Versier de paasslof met de paaseitjes, snoepjes en sprinkles.
Een gedachte over “Paasslof met limoen curd en meringue”