Rode bessencurd

Door Hilde

In onze tuin staat een grote bessenstruik, die elke zomer heel veel overheerlijke rode bessen geeft. De vraag is natuurlijk altijd wat je daar mee gaat doen. Een lekkere jam of gelei, een frisse cake… of onderstaan rode bessencurd. Een curd is een zoetzure crème gemaakt van boter, suiker, ei en in de meeste gevallen citroen. Traditioneel wordt de lemon curd samen met slagroom gebruikt als beleg voor de Engelse scone, maar je kan het ook gebruiken in desserts, als topping op taarten of als vulling in een meringuetaart. Ik gebruik deze rode bessencurd bijvoorbeeld in de Redcurrant Meringue Pie, waar de zoetzure curd heerlijk samengaat met de krokante bodem en zoete schuimlaag.

Ingrediënten:

  • 150 gram aalbessen
  • 1 citroen
  • 175 gram kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Verwijder alle takjes en blaadjes van de rode bessen. Was de bessen schoon onder de kraan, laat ze goed uitlekken in een vergiet en dep ze daarna voorzichtig droog met keukenpapier. Doe de bessen in de pan en kook ze 5 minuten, totdat alle bessen zijn open geknapt en lekker zacht zijn. Giet de bessen in een zeef en vang het sap op. Druk al het sap met een spatel uit de bessen tot er alleen nog pulp in het vergiet overblijft.

     

Doe de suiker, boter en rasp van de citroen in een glazen kom en meng de sap van de citroen met het bessensap. Laat de boter en suiker au bain-marie smelten. Meng het bessensap er voorzichtig door.

     

Klop de eieren los en giet deze al roerend bij het warme mengsel. Blijf nu ongeveer 20 minuten het mengsel rustig roeren en verwarmen, het zal dan een dikkere substantie worden.

     

Spoel een brede en platte schaal af met koud water en giet de bessencurd hierin. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

De curd is nu klaar voor verder verwerking in bijvoorbeeld de Meringue Pie. Je kan de curd ook in glazen potjes in de koelkast bewaren, het blijft dan ongeveer 2 weken goed. Tenzij je echt gaat wecken, waarbij je de nog warme curd in gesteriliseerde potjes giet (helemaal tot de rand, dichtdraaien en 5 minuten op de kop zetten). Op die manier is het buiten de koelkast op een donkere plek nog veel langer houdbaar. Bessencurd is ook prima in te vriezen en is dan een aantal maanden houdbaar.

 
Deel dit recept: