Door Hilde
Met een frisse, roomzachte mousse op een stevige bodem is deze sinaasappelslof een echte traktatie!
Dit recept is een combinatie van twee recepten van Vlaflip Cakery. Voor de swiepswoepswap (een uitwisseling voor foodbloggers) mocht ik in november een recept van haar maken. En hoewel ik via haar uitgebreide recepten op Instagram direct wist wat ik wilde maken, was het er door corona/quarantaine en daarna direct de feest- en verjaardagen nog niet van gekomen. Tot nu dan!
En gelukkig maar, want dit taartje was echt om van te snoepen! De sinaasappelslof heeft een bodem met koekkruiden en het rasp van een sinaasappel, met daarboven een laagje meegebakken amandelspijs. En dat combineert heel goed met de romige sinaasappelmousse. Daarnaast ziet zo’n slof er ook direct heel chique uit, toch?
Het recept voor de bodem is genoeg voor twee sloffen. Je kan direct nog een slof maken, maar je kan het deeg ook prima invriezen voor een later moment. Ikzelf heb het tweede deel gebakken in een hartvorm en gevuld met banketbakkersroom (bij het maken van de sinaasappelmousse hou je namelijk ook twee eigelen over!). Je kan natuurlijk ook kiezen voor deze frisse paasslof of deze winterse skislof!
Ingrediënten Sinaasappelslof
Bodem:
- 180 gram boter
- 100 gram suiker
- 60 gram lichte basterdsuiker
- 260 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- Snuf zout
- Rasp van 1 sinaasappel
- 1 ei
- 150 gram amandelspijs
Mousse:
- 5 blaadjes gelatine
- 3 sinaasappels
- 130 gram en 90 gram suiker
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
Extra nodig:
- Sloffenring of ovale bakvorm
- Evt. 2 sinaasappels of slagroom als topping
- Plastic taartband of acetaatfolie
Bereidingswijze:
Bodem:
Doe de boter, beide suikers en het rasp van de sinaasappel in een kom. Meng dit een paar minuten door. Klop het ei los, voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel, en roer goed door elkaar. Voeg de bloem, koekkruiden, bakpoeder en zout toe. Mix alles tot een deeg en kneed het daarna met de hand nog even goed door. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en verpak deze in vershoudfolie. Laat het deeg minstens een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvorm in en verdeel het deeg hierin. Druk het deeg met je vingers gelijkmatig aan. Meng het overgebleven halve ei met de amandelspijs. Verdeel dit (met een lepel of in een spuitzak) over het deeg. Laat een centimeter van het deeg rondom vrij. Bak de bodem 25 minuten in het midden van de oven. Verwijder na het bakken direct de bakring en laat de bodem daarna helemaal afkoelen.
Mousse:
Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
Rasp 1 sinaasappel en pers deze, samen met de andere 2 sinaasappels, uit. Zorg ervoor dat je ongeveer 200 ml sap hebt. Doe het sap en de rasp met 130 gram suiker in een pan en breng het al roerend aan de kook. Laat het doorkoken tot er ongeveer twee derde van het mengsel over is. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en meng dit door het ingekookte sap. Giet het over in een kom en laat het op kamertemperatuur afkoelen (roer af en toe even door).
Zorg ervoor dat je een vetvrije kom en garde hebt. Ik doe dit zelf altijd door ze schoon te vegen met een eetlepel citroensap en een stukje keukenpapier. Splits de eieren en doe de eiwitten in de kom. Klop het eiwit stijf, voeg vervolgens lepel voor lepel (terwijl je blijf mixen) 90 gram suiker toe. Laat de mixer op de hoogste stand nog een paar minuten doorkloppen als alle suiker goed is opgenomen, tot de eiwitten mooie, stevige pieken vormen. Klop ondertussen ook de slagroom stijf. Meng de afgekoelde sinaasappelsiroop met het eiwit en spatel daarna de slagroom erdoor.
Afwerking:
Zet de bodem terug in de vorm. Ik heb ook een plastic taartband in de ring geplaatst, zodat de taart later makkelijk uit de vorm te halen is. Verdeel de mousse over de bodem en strijk het mooi glad. Laat de mousse minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Verwijder de ring (en het plastic). Versier de mousse met stukjes verse sinaasappel. Je kan er eventueel ook toeven slagroom op spuiten.