Door Hilde
Het recept voor deze heerlijke skislof is een absolute aanrader!
Deze maand doe ik voor de tweede keer mee met swiepswoepswap, een leuke actie via instagram waarbij je een recept mag maken van een andere foodblogger. Ik mocht aan de slag met het recept van een skislof van Mamma’tje van alles, een mamma met een missie! Voor mij als moeder een leuke plek om veel inspiratie op te doen. Ze maakt hele mooie taarten, gevarieerde recepten en leuke baksels!
Aanvankelijk vond ik verschillende recepten op het blog die ik graag wil uitproberen, maar toen verscheen deze maand haar recept van de skislof op het blog. Ik moet toegeven dat ik nog nooit van het fenomeen skislof had gehoord en aangezien we op dat moment allemaal volop aan het schaatsen en sleeën waren was ik direct geïntrigeerd.
Variatie op de traditionele skislof
Nadat ik op verschillende sites heb gelezen dat een skislof ook vaak gemaakt wordt met banketbakkersroom in plaats van mascarpone, heb ik voor die variatie gekozen. Een deel van de room wordt meegebakken met de spijs en dat is zeer smakelijk! Verder heb ik wat kleine variaties in het recept aangebracht om het helemaal naar mijn eigen smaak te maken. Daardoor is het resultaat niet alleen een plaatje om te zien, maar ook echt super lekker!
Intussen zitten we nu ineens volop in het heerlijke lenteweer zitten, desondanks smaakte de skislof ons uitermate goed. Oftewel voor iedereen die deze week de wintersport moet missen… dit taartje, in combinatie met het lekkere zonnetje, biedt vast een beetje troost!
Ingrediënten slof:
Bodem:
- 140 gram bloem
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 1 eidooier
- 3 gram baksoda
- 1 eetlepel sinaasappelsap (of iets anders zuurs)
- Optioneel: rasp van een halve sinaasappel
- 125 gram amandelspijs
- 1 eiwit
Banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 150 gram suiker
- 4 eidooiers
- 1 vanillestokje (te vervangen door vanille extract of vanillesuiker)
- 2 eetlepels bloem
Vulling:
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 1 blikje vlaaivulling kersen
Hazelnotenschuim:
- 75 gram hazelnoten (zonder velletje)
- 75 gram eiwit
- 150 gram poedersuiker
- Snufje zout
Extra nodig:
- Slof bakvorm
- Spuitzak
- Gekarteld spuitmondje
Bereidingswijze:
Hazelnotenschuim:
Rooster de hazelnoten (in een droge koekenpan of 10 à 12 minuten in de oven op 175 graden). Laat afkoelen en vermaal in de keukenmachine tot kleine korrels.
Verwarm de oven voor op 130 graden. Klop het eiwit stijf met een snufje zout en voeg in delen de poedersuiker toe. Spatel de hazelnoten door het schuim en verdeel het schuim over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat het schuim ongeveer 75 minuten drogen in de oven.
Banketbakkersroom:
Roer de eidooiers los met de helft van de suiker, 25 ml melk en de bloem. Breng de rest van de melk met de andere helft van de suiker en de merg van de vanille aan de kook. Giet de hete melk al roerend bij de eidooiers, roer goed door, giet terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat het zachtjes 3 minuten doorkoken, giet de room om een bord of schaal en bedek het met vershoudfolie. Laat in de koelkast helemaal afkoelen.
Bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix of kneed de bloem, boter, suiker, eidooier, baksoda, sinaasappelsap en rasp tot een soepele deegbal en zet het even in de koelkast.
Kneed het amandelspijs los met het eiwit tot het wat vloeibaarder is. Vet de slofvorm in en druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem. Verdeel de amandelspijs over de bodem maar laat aan alle kanten ongeveer 1 cm van de rand vrij. Roer de banketbakkersroom even door en schep 5 dikke eetlepels bovenop de spijs en strijk glad.
Bak de slof in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
Vulling:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Weeg 250 gram banketbakkersroom af en spatel voorzichtig in delen de slagroom erdoor. Doe de room in een spuitzak (met gekarteld spuitmondje) en spuit dit over de sloffenbodem.
Voordat ik een bedekkende laag room op de hele bodem heb gespoten, heb ik eerst een dunne laag room gespoten op de gebakken room/spijs, omdat de bodem daar dieper was. Daardoor creëer je een gelijkmatig patroon.
Haal de kersen uit de gelei (de gelei wordt niet gebruikt) en verdeel deze over de opgespoten room. Breek de het hazelnotenschuim in brokken en verdeel over de kersen.
Ik ben de skislof aan het maken, want het recept kon ik op m’n mobiel zien. Nu wil ik het vanaf je site of pinterest uitprinten, maar krijg het dan niet te pakken. Hoe kan ik dat wel krijgen?
Vriendelijke groet, Marijke