Geboortetaart

Door Hilde

 

Het wordt in Nederland steeds populairder om voor een aanstaande moeder een babyshower te organiseren. Een verrassingsfeestje voor de zwangere met lollige spelletjes, leuke cadeautjes en lekkere hapjes. Een mooie taart mag dan natuurlijk niet ontbreken!

Aangezien ik (zelf ook jonge moeder) nu in de leeftijdscategorie zit waarin iedereen om me heen kinderen krijgt, heb ik de laatste tijd het genoegen gehad om meerdere babyshowers te mogen bezoeken of organiseren. Voor twee goede vriendinnen zijn er onlangs babyshowers geweest en was het mijn taak om voor beide een echte feesttaart op tafel te toveren, een blauwe en een roze! De taart is natuurlijk niet alleen geschikt als spektakelstuk voor een babyshower, maar kan bijvoorbeeld ook gemaakt worden voor een kraamfeest.

Deze geboortetaart bestaat uit twee lagen chocoladecake, gevuld met frambozenjam en vanille botercrème. Zorg ervoor dat de roomboter voor zowel de cakes als de botercrème goed zacht is, alleen dan krijg je een smeuïg beslag en een gladde crème. Voor de versiering van de roze taart heb ik zelf lolly’s gemaakt. Voor de chocoladelolly’s heb ik suikerdecoraties gebruikt, de romperlolly’s zijn gemaakt van roze candy melts. De vormpjes voor de lolly’s heb ik online gekocht. Je kan natuurlijk ook andere versiering gebruiken. Het kinderwagentje is niet eetbaar en heb ik gekocht bij SoLow, hier kan je trouwens heel veel babyshower- en kraamartikelen kopen.

Ingrediënten (ongeveer 24 pers.):

Voor de cake:
  • 500 gram boter
  • 500 gram kristalsuiker
  • 10 eieren
  • 350 gram bloem
  • 150 gram cacaopoeder
  • 5 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
Voor de botercrème:
  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram poedersuiker
  • 2 theelepels vanille extract
  • 4 eetlepels water
  • roze/blauwe kleurstof (+/- 2 theelepels)
Voor de afwerking:
  • 5 eetlepels frambozenjam
  • 1 pakje roze/blauwe muisjes
  • 3 pakken lange vingers
Extra nodig:
  • Versiering voor op de taart
  • Blauw/roze lint
  • Bakblik 24 cm
  • Bakblik 18 cm

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakblikken met bakpapier en vet ze in met een beetje boter.

Mix de boter en de suiker romig en luchtig. Meng de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout met elkaar. Mix eerst de helft van de eieren door het botermengsel en daarna de helft van het droge mengsel. Mix daarna de rest van de eieren en tot slot de rest van het droge mengsel door het beslag. Giet twee derde van het beslag in het grote bakblik en de rest in de kleine. Zorg ervoor dat het beslag in beide vormen ongeveer even hoog is. Strijk het beslag in de vormen gelijkmatig en glad uit. Plaats eerst de grote vorm in de oven en bak deze in ongeveer 70 minuten gaar. Laat de andere vorm, afgedekt met aluminiumfolie, op het aanrecht staan en plaats deze in de oven als de eerste cake klaar is. Bak de kleine cake in ongeveer 60 minuten gaar. [Je kan de cakes ook tegelijk in de oven plaatsen als je oven groot genoeg is. Hou dan wel rekening met de verschillende baktijden]

     

Laat de cakes helemaal afkoelen op een rooster.

     

Klop de boter voor de botercrème luchtig. Voeg de poedersuiker in ongeveer drie gedeeltes toe en klop tussendoor steeds goed door. Laat vervolgens de mixer ongeveer 10 minuten doorkloppen, hoe langer je klopt hoe zachter en smeuïger de crème zal zijn. Meng daarna het vanille extract en warme water erdoor en voeg tot slot de kleurstof toe. Meng alles goed door totdat de crème een egale roze of blauwe kleur heeft.

     

Snij de bovenkanten van de cakes als die omhoog zijn gekomen. Je wilt dat de bovenkanten mooi plat zijn. Snij vervolgens de cakes horizontaal doormidden. Smeer 3 eetlepels jam uit over de onderste helft van de grote cake en 2 eetlepels jam over de onderste helft van de kleine cake. Zorg ervoor dat er aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij blijft. Smeer daaroverheen een schep botercrème uit, maak deze laag niet te dik.

     

Plaats de bovenste helften van de cakes weer op de onderste helften. Schep een paar dikke spatels botercrème op beide cakes en smeer dit helemaal uit over de boven- en zijkanten. Smeer de bovenkanten mooi horizontaal en gelijkmatig uit.

     

Snijdt van alle lange vingers ongeveer 2 cm af. Plaats de grote cake op een bord en druk lange vingers helemaal rondom de zijkant, met de afgesneden kant naar onderen.

     

Plaats de kleine cake bovenop de grote, niet in het midden maar ongeveer een centimeter vanaf de zijkant. Druk ook lange vingers rondom de zijkant van de kleine cake. Bestrooi de bovenkanten met de muisjes tot alle botercrème bedekt is.

     

Versier tot slot de bovenkant van de taart naar wens en maak van het lint een mooie strik rondom de lange vingers van de onderste laag.

     

Plaats de taart in de koelkast, hierdoor wordt de botercrème hard en wordt de taart steviger. Hierdoor is het bijvoorbeeld makkelijker om de taart te vervoeren. Haal de taart minimaal een uur voor het serveren weer uit de koelkast, zodat de crème weer zachter wordt.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Een gedachte over “Geboortetaart

Geef een reactie