Mandarijnen Cheesecake

Door Hilde

 

Hoewel de no-bake cheesecake voor mijn gevoel steeds populairder wordt, blijf ik zelf toch het meeste fan van de gebakken New York-Style Cheesecake. Voor de verjaardag van mijn schoonmoeder maakte ik deze friszoete variatie daarop, met daarin heerlijk sappige mandarijnen verwerkt. De gebakken cake is heerlijk romig met kleine stukje mandarijn erdoor en daaronder een brosse bodem. Bovenop de cheesecake zit een glanzende laag mandarijnenkaramel: een stroperige karamel met een duidelijke mandarijnen smaak die de perfecte topping vormt bovenop de smeuïge taart. De cheesecake is gebakken in een kleine springvorm en dus een prima taartje voor ongeveer 8 personen.

Je bakt de cheesecake op een lage temperatuur om te voorkomen dat hij scheurt. Doe nooit de oven open tijdens het bakken, zo voorkom je ook dat er scheuren in komen. Ik heb al eens verse en ook al een mandarijnen op siroop voor deze taart gebruikt. Het risico bij verse mandarijnen is dat de witte schilletjes voor een bittere smaak in de taart kunnen zorgen, pel ze dus heel nauwkeurig schoon voordat je ze toevoegt. Gebruik je mandarijnen op siroop, laat de mandarijnen dan eerst goed uitlekken in een vergiet om te voorkomen dat het beslag te vochtig wordt.

Zorg ervoor dat de cheesecake helemaal afgekoeld voordat je de karamel gaat maken. De cheesecake is het lekkerst als je deze een nacht in de koelkast laat staan voordat je hem aansnijdt, dus die zou je ook al een dag eerder kunnen maken.Haal de taart dan voorzichtig uit de vorm en zet die klaar om de karamel erover te gieten. Gebruik voor de karamel een pan met een hoge rand en dikke bodem. Blijf de hele tijd de pan in de gaten houden, karamel wordt heel snel te donker. Door het mandarijnensap wordt de karamel als het afkoelt een stroperige saus en hardt het niet helemaal uit.

Ingrediënten:

Cheesecake:

  • 115 gram volkoren biscuits
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram verse roomkaas
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram suiker
  • 65 gram zure room
  • 3 eieren
  • 20 gram bloem
  • 2 mandarijnen of 1 blikje mandarijnen op siroop (312 gram)

Karameltopping:

  • 75 gram suiker
  • 2-3 mandarijnen

Extra nodig:

  • Ronde bakblik van 18 cm
  • Pan met dikke bodem

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 130 graden. Vet de zijkanten van het bakblik in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Smelt de boter in een pannetje en vermaal de koekjes in een keukenmachine. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en druk dit mengsel met een lepel of onderkant van een glas stevig in het bakblik.

     

Mix de roomkaas, suiker en zure room door elkaar tot een glad mengsel. Mix stuk voor stuk de eieren en daarna kort de bloem en het rasp van 1 mandarijn er door. Pel 2 mandarijnen en snij alle partjes doormidden, of laat de mandarijntjes uit het blik goed uitlekken, en spatel de mandarijnenstukjes door het beslag.

     

Giet het beslag in het bakblik en plaats deze in het midden van de oven. Bak de cheesecake in ongeveer 100 minuten gaar. Draai dan de oven uit en laat de taart nog een uur met de oven dicht staan. Haal de taart dan uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Knijp of pers het sap uit 2-3 mandarijnen en zeef het sap tot ongeveer 100 ml.

     

Doe het mandarijnensap en de suiker in een pan met een dikke bodem en verwarm op hoog vuur. Roer rustig door tot de suiker is gesmolten en stop dan met roeren. De hete siroop zal flink borrelen, laat het ongeveer 5 minuten op hoog vuur koken tot het een mooie goudbruine kleur heeft (niet te donker!). Zet het vuur uit en laat de pan ongeveer een minuut staan, draai af en toe met de pan heen weer. Als de karamel helemaal niet meer borrelt kan het over de taart gegoten worden.

     

Beweeg de taart rustig wat heen en weer zodat de karamel een mooie glanzende laag vormt over de hele taart en laat het daarna helemaal afkoelen. Bewaar de taart in de koelkast.

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Een gedachte over “Mandarijnen Cheesecake

Geef een reactie