Sinaasappelcake

Door Hilde

 

Het is altijd goed om een aantal lekker cakes in je repertoire te hebben. Een cake is namelijk makkelijk en snel gemaakt en heerlijk om te serveren bij koffie of thee. Zelfs met de standaard vanille roombotercake heb je direct iets lekkers op tafel staan. En als je de basis van het maken van een goede cake beheerst kan je er eindeloos mee variëren. Chocolade, pepernoten, vruchten, noten, er zijn heel veel combinaties mogelijk. Het onderstaande recept is zo’n variatie op de basiscake en dan wel een met een feestelijke twist.

 

 

In de cake is sinaasappelrasp en pistache verwerkt en dat zie je terug in de versiering. Voor op de cake heb ik gesuikerde sinaasappelschilletjes gemaakt, deze zorgen niet alleen voor een frisse smaak bij de cake, maar geven het geheel ook meteen een vrolijke uitstraling.

Ingrediënten:

Cake:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 50 gram pistachenootjes

Mascarponeglazuur:

  • 250 gram mascarpone
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels poedersuiker

Gesuikerde sinaasappelschilletjes:

  • 1 sinaasappel
  • 40 gram kristalsuiker + een paar eetlepels

 

Bereidingswijze:

Gesuikerde sinaasappelschilletjes:

Schil met een dunschiller de schil van een sinaasappel in lange dunne repen. Zorg ervoor dat je dun schilt, zodat je alleen het oranje gedeelte er af haalt en het witte laat zitten. Snij de repen in strookjes van ongeveer 2 mm breed. Knijp het sap van de sinaasappel uit in een pannetje en doe hier 40 gram suiker bij. Breng het mengsel aan de kook en roer door tot de suiker goed is opgelost. Leg de stukjes schil in de kokende siroop en laat het geheel 5 minuten doorkoken. Schep een paar eetlepels suiker in een diep bord. Vis de stukjes schil met een tang uit de siroop en wentel ze door de suiker. Plaats de gesuikerde schilletjes op een bord en laat ze minimaal 3 uur afkoelen op kamertemperatuur.

Cake:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met boter en beleg de bodem en zijkant met bakpapier. Rasp de schil van een sinaasappel en meng dit samen met een snufje zout met het zelfrijzend bakmeel. Hak 40 gram van de pistachenootjes grof, bewaar de rest voor de versiering.

Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix de eieren er stuk voor stuk doorheen. Zet de mixer op een lage stand en vermeng het meel, rasp en zout met het beslag. Spatel tot slot de pistachenootjes door het beslag en verdeel dit gelijkmatig in het bakblik. Plaats het blik in het midden van de oven en bak deze in 60-70 minuten gaar. Test met een prikker of de cake goed gaar is voordat je hem uit de oven haalt. Laat de cake iets afkoelen, haal hem vervolgens uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Mascarponeglazuur:

Doe de mascarpone, poedersuiker en sap van 1 sinaasappel in een kommetje en klop dit met een lepel los tot het soepel en romig is. Verdeel de glazuur over de afgekoelde cake. Verdeel de pistachenootjes en gesuikerde sinaasappelschilletjes over de glazuur.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

Geef een reactie