Door Hilde
Breng de herfst in huis met deze heerlijke appeltaart met een vulling van custard en topping van speculaas!
Wanneer de herfst is aangebroken wordt daarmee mijn zin om allerlei lekkers te bakken direct aangewakkerd. Denk aan speculaas, kaneel, pompoen en appel. Bijvoorbeeld toen ik voor de swiepswoepswap (een uitwisseling voor foodbloggers) een recept zocht op het blog van Bak Je Blij van Elsbeth. Natuurlijk viel mijn oog op op haar appeltaart. Hoewel haar Franse versie al een lekkere twist had door de taart met custard te maken, wilde ik er een herfstige draai aan geven. Door er ook nog speculaas aan toe te voegen creëerde ik direct het ultieme herfstgevoel in onze keuken!
Vorige week had ik net een online masterclass bekeken van Yvette van Boven waarin ze alle tips en trucs laat zien voor de beste taartbodem van zanddeeg. Dat wilde ik natuurlijk direct testen! Daarom heb ik voor haar recept gekozen om de bodem van de appeltaart te maken.
Een herfstige appeltaart
Verder heb ik zoals gezegd speculaas toegevoegd. Een beetje over de bodem en bovenop een mooie geurende kruimellaag waar speculaas inzit. Geserveerd met een beetje opgeklopte slagroom (ik deed daar nog wat kaneel door), is dit echt een heerlijke appeltaart geworden!
Ingrediënten Appeltaart
Bodem:
- 250 gram bloem
- Snuf zout
- 125 gram koude boter in blokjes
- 1 eidooier
- 1 eetlepel ijskoud water
Vulling:
- 3 speculaasjes
- 6 appels
- 30 gram boter
- 30 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- Snuf zout
Custard:
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 250 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- Snuf zout
Speculaas kruimeltopping:
- 50 gram koude boter
- 50 gram bloem
- 100 gram speculaasjes
- Snuf zout
Extra nodig:
- Ronde taartvorm met losse bodem of springvorm (24 cm)
- Optioneel: slagroom
Bereidingswijze
Bodem:
Kijk voor de bereiding van het zanddeeg bij het recept van Yvette van Boven. Zij legt precies uit hoe je dat moet maken.
Vulling:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Schil de appels en snij ze in klein blokjes. Verwarm de boter met de suiker in de pan, tot de suiker gesmolten is. Voeg de blokjes appel, kaneel, vanille en zout toe en bak op een laag vuur ongeveer 5 minuten. Verkruimel de speculaasje en verdeel over de bodem. Schep de appelstukjes over de verkruimelde speculaas.
Custard:
Roer alle ingrediënten tot een glad mengsel en giet de custard over de appels. Bak de taart 30 minuten in het midden van de oven.
Speculaas kruimeltopping:
Verkruimel de speculaas tot grove stukjes. Meng met de hand met de koude boter, bloem en zout. Wrijf er met je handen een kruimelig deeg van. Haal de taart uit de oven en verdeel de kruimels eroverheen. Bak nog 15 minuten verder in de oven.
Laat de taart helemaal afkoelen en haal de taart dan uit de vorm. Strooi er eventueel wat poedersuiker over. Lekker met opgeklopte slagroom (met suiker en kaneel).