Appel-bramentaart met kaneel crumble

Door Hilde

Als je deze taart in de oven hebt staan, maakt het niet uit hoe grijs en druilerig het buiten is, van de geur die dan in je huis komt krijg je het heerlijk warm!

Afgelopen weekend hebben we met de kinderen appels en bramen geplukt bij Fruitbedrijf Landwinkel Goense in Marwijksoord. Los van dat het een leuk uitje is met de kleintjes, is ook fijn om met een tas vol heerlijk vers fruit thuis te komen. Mijn oudste weet dan al precies dat we daar natuurlijk een lekkere taart van gaan maken!

Deze appel-bramentaart is op en top herfst en de crumble van muesli en kaneel maakt dat helemaal af. Een echte aanrader voor de komende maanden!

Ingrediƫnten:

Deeg:

  • 150 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 ei
  • Snufje zout

Vulling:

  • 800 gram appels
  • 250 gram bramen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels paneermeel

Crumble:

  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 175 gram krokante muesli of havermout

Extra nodig:

  • Bakblik 22 cm
  • Slagroom om er bij te serveren

Bereidingswijze:

Doe de boter, suiker, bakmeel, zout en kaneel in een kom en kneed dit even kort door. Klop het ei los, voeg de helft toe en kneed alles tot een samenhangend deegje. Verpak het deegje in vershoudfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier en vet de randen goed in met boter. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een ronde plak en verdeel deze plak over de springvorm. Als het deeg wat scheurt is dat niet erg, je kan het deeg in de vorm heel makkelijk weer aan elkaar drukken tot een mooi geheel. Zorg ervoor dat de bodem niet te dik is en de randen goed stevig zijn aangedrukt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet het bakblik nog een half uurtje in de koelkast, zodat het deeg weer mooi stevig kan worden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snij in blokjes en meng met het citroensap. Schep daarna de suiker, kaneel en maizena door de appellokjes. Maak de bramen schoon en dep ze goed droog met een stuk keukenrol.

Smelt voor de crumble de boter in een pannetje en roer de honing en kaneel erdoor tot alles goed gemengd is. Haal de pan van het vuur en roer de muesli erdoor. Bestrooi de bodem van het deeg met het paneermeel. Verdeel de appelvulling over het deeg, druk stevig aan en verspreid de bramen er overheen. Verdeel de crumble over de bramen.

Bak de taart in 60 minuten in het midden van de oven gaar. Laat de taart daarna helemaal afkoelen voordat je het bakblik verwijdert.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Geef een reactie