Sinaasappel-chocoladetaart

Door Hilde

We tellen de dagen af naar kerst, tijd om ons bezig te houden met belangrijke zaken… Familie, vrienden, gezelligheid en natuurlijk lekker eten! Na een drukke periode heb ik afgelopen week ons huis helemaal in kerstsfeer gebracht en nog maar een weekje en dan hebben we allemaal lekker vakantie. Tijd dus om me weer met lekkere dingen bezig te houden en in de keuken dingen uit te proberen.

We beginnen deze week met een heerlijke taart. De bodem en kruimel zijn lekker bros en krokant, de vulling is zacht en vol van smaak, waarbij de sinaasappel een verrassende boventoon voert. Een echte aanrader om volgende week bij de koffie te serveren!

Om het deeg voor de bodem te maken heb je maar een half ei nodig. Maar als je alles in hoeveelheid verdubbeld, kan je gewoon een heel ei gebruiken en hou je een bal deeg over waar je heerlijke koekjes van kunt bakken! (of een tweede taart natuurlijk)

Ingrediënten:

Deeg:

  • 100 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 145 gram bloem
  • 5 gram cacaopoeder (1 eetlepel)
  • Snufje zout
  • 1/2 ei
  • 2 eetlepels paneermeel

Vulling:

  • 100 gram boter
  • 100 gram pure chocolade
  • 10 gram cacaopoeder
  • 1 sinaasappel
  • 100 gram suiker
  • 1 ei

Kruimeldeeg:

  • 100 gram bloem
  • 70 gram suiker
  • 70 gram koude boter
  • 20 gram Benco of cacaopoeder
  • Snufje zout

Extra nodig:

  • Taartvorm met losse bodem (bv. vierkant 20×20 cm)
  • Mixer met deegha(a)k(en)

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het ei en het paneermeel, in een kom en mix met de deeghaak rustig door. Voeg het ei toe en meng het tot een kneedbaar deeg. Vet de bakvorm goed in het druk het deeg in de vorm. Druk met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi het deeg met het paneermeel. Bewaar het deeg wat je niet gebruikt in vershoudfolie in de koelkast of vries het in.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe voor de vulling de boter, chocolade (in blokjes) en cacaopoeder in een pannetje. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe. Snij de sinaasappel doormidden en knijp het sap van 1 helft uit boven de pan. Laat het geheel al roerend smelten op een laag vuur. Zet dan het vuur uit en laat het mengsel iets afkoelen. Meng ondertussen het ei met de suiker luchtig. Schenk al roerend het chocolademengsel erdoor. Giet de vulling op de taartbodem.

Snij de koude boter in blokjes en doe met de rest van de ingrediënten voor het kruimeldeeg in een kom. Wrijf alles met je handen tot een kruimelig deegje en verdeel dit over de chocoladevulling.

Bak de taart in het midden van de oven in 60-70 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen en verwijder daarna de vorm.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

2 gedachten over “Sinaasappel-chocoladetaart

Geef een reactie