Karamel notentaart

Door Lieke

karamel-notentaart-4

 

Voor zijn verjaardag wilde mijn vriend graag een taart met noten. Vandaar dus deze karamel notentaart. Hij viel enorm in de smaak en er werd al duidelijk verzocht om deze nog vaker te maken. Een brosse koek bodem met daarop gemengde noten in karamel. Voor de noten heb ik gekozen voor een mix van gebrande en ongebrande noten, een gemengd zakje van de Lidl, de Royal Mix van Alesto die bestaat uit 43% amandelen, 35% hazelnoten, 15% walnoten en 5% paranoten. Dit vind ik zelf een lekkere combinatie voor deze taart maar er kan natuurlijk ook voor andere noten gekozen worden of een mix van een andere winkel die misschien net weer wat anders samen gesteld is. Ik denk dat vrijwel alle noten het goed zullen doen in deze combinatie. De keuze is reuze!

Deze karamel wordt door de toevoeging van de slagroom niet knetterhard wat ik wel zo prettig vind. De noten zorgen voor genoeg bite dus vind ik het lekkerder dat de karamel iets zachter is en blijft. Hij is ook goed te bewaren voor een aantal dagen dus kan prima van te voren gemaakt worden. Als je hem voor een paar dagen wilt bewaren zou ik hem wel even in de koelkast zetten, helemaal bij warmer weer. Haal hem dan wel ruim voor serveren er uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

De taartvorm die ik heb gebruikt heeft een losse uitneembare bodem en een gegolfde rand voor een mooi effect. Als je deze niet hebt kan je uiteraard ook een gewone springvorm gebruiken.

 

karamel-notentaart-2

 

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 200 gr boter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 2 el water
  • 400 gr gemengde noten

Benodigdheden

  • taartvorm 24 cm

Bereiding

  1. Zeef de bloem in een kom en voeg de boter (op kamertemperatuur), de witte basterdsuiker en het ei toe. Kneed rustig aan alles door elkaar tot het één geheel wordt. Kneed niet te lang door dan kan het deeg taai worden. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Vet de taartvorm in en verwarm de oven voor op 170 graden. Bestuif het werkblad met wat bloem of leg het tussen twee stukken verhoudfolie en rol het deeg uit tot een cirkel die net iets groter is dan taartvorm. Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg over de vorm. Druk nu zachtjes rondom aan en haal eventueel overtollig deeg boven de rand weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak in de oven in 15 minuten gaar en laat afkoelen.
  3. Verwarm rustig aan in een pan met een dikke bodem de suiker met het water. Laat het zachtjes pruttelen zonder te roeren. Het begint nu langzaam van kleur te veranderen en moet nu goed in de gaten gehouden worden. Als het te lang op het vuur blijft staan wordt het te donker en bitter. Verwarm ondertussen de slagroom in een ander pannetje.
  4. Zodra de suiker een mooie karamelkleur heeft kan de slagroom langzaam toegevoegd worden. Let op het begint nu flink te borrelen. Begin rustig aan met roeren en haal van het vuur zodra de slagroom is opgelost.
  5. Meng de noten door de karamel en verspreid over de bodem. Laat de taart nu volledig afkoelen. Bewaar op een koele plek of om hem langer te bewaren in de koelkast maar laat hem dan ruim van te voren op kamertemperatuur komen.

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

 

Deel dit recept:

Een gedachte over “Karamel notentaart

Geef een reactie