Appeltaart met Speculoos

Door Hilde

 

Eerder deze week deelden we het recept van een heerlijk en origineel herfstdessert (pompoenpudding!). Voor vandaag hebben we gekozen voor een echte klassieker, maar dan wel met een smakelijke twist. De toevoeging van koekkruiden in het deeg, zorgt voor een echte herfstsensatie en de Speculoos in de vulling laat het geheel werkelijk fantastisch smaken. Om het af te maken serveerde ik de taart met een kruidige slagroom, verrukkelijk!

Voor de vulling heb ik Elstar-appels gebruikt die ik met mijn kinderen heb geplukt bij De Fruitgaard in Noordbroek, dit waren stevige, sappige appels, ideaal voor een appeltaart. Zelf fruit plukken (met je kinderen) is altijd een aanrader en nog leuker om dan samen in de keuken aan de slag te gaan! Voor deze appeltaart had ik dus een handige kneed- en snijhulp in de vorm van mijn 3-jarige dochter.

 

 

Ingrediënten:

Deeg:

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 320 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel Koek- & Speculaaskruiden
  • 1 ei
  • snuf zout

Vulling:

  • 8 dikke appels
  • scheut citroensap
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram suiker
  • 3 dikke eetlepels Speculoos (ongeveer 150 gram)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ei

Topping:

  • 150 ml verse slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel Koek- & Speculaaskruiden

Extra nodig:

  • Bakblik 24 cm

 

 

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng met de handen tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en leg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier en vet de randen in met een beetje boter.

Wel de rozijnen in warm water. Schil de appels en snij in blokjes. Doe in een kom en roer het citroensap erdoor om verkleuring te voorkomen. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier. Meng de rozijnen met de suiker door de appels.

 

Strooi wat bloem op het aanrecht en rol tweederde van het deeg uit tot een ronde plak en verdeel deze plak over de springvorm. Als het deeg wat scheurt is dat niet erg, je kan het deeg in de vorm heel makkelijk weer aan elkaar drukken tot een mooi geheel. Zorg ervoor dat de bodem niet te dik is en de randen goed stevig zijn aangedrukt. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met het paneermeel.

     

Roer de Speculoos goed los en meng dit vervolgens door de appels. Doe het appelmengsel in de springvorm en druk een beetje aan. Gebruik het resterende deeg om een mooi raster over de taart te maken. Klop het ei los en bestrijk het deeg met ei.

     

Bak de taart in ongeveer een uur in het midden van de oven gaar en laat daarna helemaal afkoelen (hoewel warme appeltaart ook echt verrukkelijk is, is de taart beter de snijden als hij is afgekoeld).

 

Klop de slagroom met de suiker stijf, mix op het laatst de kruiden erdoor. Serveer de taart met de slagroom.

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

  

Deel dit recept:

Een gedachte over “Appeltaart met Speculoos

Geef een reactie