Pompoentaart

Door Hilde

Deze zalige taart maakte ik al een paar weken geleden en is een echte herfst-, kerst- en wintertaart. De bodem van speculaasjes is lekker bros en de pompoenvulling is heerlijk romig en kruidig. Er valt eigenlijk weinig meer ver te zeggen… behalve natuurlijk dat ik jullie aanraad deze taart echt eens te maken!

Ingrediƫnten:

  • 100 gram witte chocolade
  • 200 gram speculaasjes
  • 400 gram pompoen in blokjes
  • 150 ml slagroom
  • 200 gram roomkaas
  • 2 eieren
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel bloem (10 gram)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Pecannoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de blokjes pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de pompoen 25 minuten in het midden van de oven, laat daarna helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand goed in met boter. Hak 50 gram van de chocolade in stukjes en smelt dit au bain-marie. Vermaal de speculaasjes tot kruimels en roer de chocolade erdoor. Verdeel over de bodem van de bakvorm en druk stevig en gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten voor in de oven, laat daarna afkoelen. Laat de oven op 170 graden staan.

Pureer ondertussen met een staafmixer de pompoen samen met 50 ml slagroom tot een romige moes. Verwarm de rest van slagroom op een zacht vuurtje tot net aan de kook. Hak de resterende 50 gram chocolade in stukjes en giet de warme slagroom hier overheen. Roer rustig door tot alle chocolade is gesmolten en zet aan de kant om iets af te koelen.

Klop de roomkaas romig met de handmixer en mix eerst de eieren, dan de chocoladeroom en vervolgens de pompoenpuree erdoor. Meng alle droge ingrediƫnten (bruine suiker, witte suiker, bloem, kruiden en zout) met elkaar en mix dit door het natte mengsel.

Zoals op de foto hier rechtsonder te zien is heb ik aluminiumfolie rond de onderste rand van de springvorm gedrukt, dit om te voorkomen dat de vulling uit het bakblik loopt.

Giet het beslag over de speculaasbodem en bak de taart in 60-70 minuten gaar, het midden van de taart mag niet meer te wiebelig en nat zijn. Zet de oven uit en laat de taart nog 30 minuten staan (ovendeur dicht). Haal daarna de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Zet een koekenpan op hoog vuur en laat heet worden, rooster de pecannoten een paar minuten in de hete pan. Voeg de honing en kaneel toe, schep alles door elkaar en stort de noten op een stuk bakpapier. Spreid de noten goed uit en laat ze afkoelen.

Verwijder voorzichtig de springvorm en verdeel de pecannoten over de taart.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Geef een reactie