Blauwe bessen yoghurtcake

Door Hilde

 

Afgelopen week zijn we met onze dochter fruit gaan plukken bij een fruitboer in Drenthe. Met een lekker zonnetje erbij hebben we een emmertje vol bramen en een emmertje vol blauwe bessen geplukt. Een geweldige ervaring voor zo’n kleine meid om haar eigen besjes te plukken, in een emmertje te gooien en mee naar huis te mogen nemen (en ondertussen lekker te mogen snoepen). Dat de besjes zelf geplukt waren, maakte het ook nog eens veel leuker om mama te helpen in de keuken met het maken van een taart (om nog maar meer van de besjes te kunnen snoepen uiteraard).

     

Niet alleen voor kinderen is het zelf plukken van fruit een echte aanrader. Vooral blauwe bessen zijn in de winkel best prijzig en dan niet eens altijd even lekker. De besjes van de boer waren in verhouding veel goedkoper en heerlijk van smaak! Niet te zoet, lekker om uit de hand te eten of door de yoghurt te doen, maar ook geweldig om mee te bakken.

En als je dan toch lekker aan het plukken bent geweest, probeer dan eens onderstaand recept! Hoewel dit uiteraard ook prima te maken is met besjes uit de winkel ;). Een heerlijk cake, die door de besjes, citroen en Griekse yoghurt lekker fris en smeuïg is en die geweldig combineert met de zoete en romige topping van witte chocolade en mascarpone.

     

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 115 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 175 gram suiker
  • 275 gram bloem + 1 eetlepel
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • Citroen
  • 250 gram blauwe bessen

 

Voor de topping:

  • 150 ml slagroom
  • 180 gram witte chocolade
  • 180 gram mascarpone
  • 1 eetlepel poedersuiker

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van een ronde springvorm van 24 cm met bakpapier en vet de randen goed in. Maak de bessen schoon en verwijder alle stokjes, spoel ze af en laat ze daarna goed uitlekken. Dep ze daarna voorzichtig droog. Houdt 75 gram van de blauwe bessen apart en meng de rest met een eetlepel bloem (zodat ze tijdens het bakken niet teveel naar beneden zakken).

     

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig. Mix een voor een de eieren en daarna de yoghurt er doorheen. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en roer alles door elkaar.  Spatel de bebloemde bessen samen met het rasp van de citroen voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm en bak in ongeveer een uur gaar, controleer met een prikker of de taart ook van binnen helemaal gaar is.

     

Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie en verwarm in een ander pannetje de slagroom tot het net niet kookt. Roer de slagroom en chocolade door elkaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

     

Haal de taart uit de oven en laat eerst iets afkoelen in de vorm en laat hem daarna verder afkoelen op een rooster. Mix de mascarpone glad en spatel de ganache van witte chocolade erdoor tot een homogeen mengsel. Schep de topping bovenop de cake en strijk glad. Verdeel de overgebleven bessen erover en bestrooi met een beetje poedersuiker.

     

     

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Geef een antwoord