Carrot Cake – Paastaart

Door Hilde

Morgen is het pasen, maar vandaag is het bij ons in huis al feest! Mijn zoontje is drie jaar geworden en dat vieren we natuurlijk een beetje in paasstijl. Daarom heb ik een heerlijke Carrot Cake gemaakt en die versierd met paaschocolade en -koekjes die hij lekker en geweldig vindt!

De meeste Carrot Cakes zijn met walnoten, maar aangezien dit een taart is voor onder andere kleine kinderen heb ik die achterwege gelaten. Door de wortels, kruiden en romige cream cheese frosting is het een smakelijke, smeuïge taart geworden (en hij ruikt ook verrukkelijk).

Het beslag heb je zo klaar, een uurtje in de oven en hoppa; jij hebt morgen ook zo’n geweldige paastaart op tafel staan! Ik heb het beslag in drie delen gebakken, om zo drie lagen te creëren. Ik heb zelf twee bakvormen in het juiste formaat, dus ik heb eerst twee cakes afgebakken en daarna de derde. Ik heb wortels julienne gebruikt, dat scheelt een hoop schillen en raspen. Omdat de wortels dan nog wel wat te grof zijn voor de cake, heb ik ze met een hakmes nog wel wat kleiner gehakt.

De cream cheese frosting heeft naar verhouding iets meer boter, om het geheel wat steviger te maken. Ik heb er een beetje gele kleurstof aan toegevoegd om de taart een echte paasuitstraling te geven. Met de paasversiering kan je je natuurlijk helemaal uitleven en de taart zo mooi maken als je zelf wilt!

Ingrediënten:

Carrot Cake:

  • 450 ml zonnebloemolie
  • 7 eieren
  • 3 theelepels vanille extract
  • 550 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 theelepels koek & speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 600 gram wortel julienne

Cream Cheese Frosting:

  • 300 gram roomboter
  • 300 gram stevige roomkaas
  • 350 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • Gele kleurstof (optioneel)
  • Paaschocolade en koekjes ter versiering

Extra nodig:

  • Springvorm 22 cm (liefst 3, maar kan ook met minder)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek de bodem van de springvorm(en) met bakpapier en vet de zijkant in met boter.

Mix de zonnebloemolie, eieren en vanille extract in een grote kom door elkaar, voeg de suiker toe en mix goed door. Zeef het zelfrijzend bakmeel in 2 delen erbij en spatel dit door het mengsel. Spatel ook het bakpoeder, kruiden en zout erdoor.

Hak de wortels met een groot mes in kleinere sliertjes en spatel dit in 3 á 4 delen door het beslag. Verdeel het beslag over de 3 bakvormen (ik heb het afgewogen en kwam uit op ongeveer 750 gram beslag per cake). In mijn oven passen 2 cakes naast elkaar, dus ik heb eerst 2 afgebakken en daarna de laatste. De cakes zijn in ongeveer 50-60 minuten goudbruin en gaar. Haal de cakes terwijl ze nog warm zijn voorzichtig uit de springvorm en laat afkoelen op een rooster.

Zorg ervoor dat de roomboter en roomkaas op kamertemperatuur zijn. Mix de boter glad en mix de roomkaas en vanille extract erdoor tot een mooi glad mengsel. Voeg de poedersuiker in delen toe tot een zachte crème. Mix tot slot de gele kleurstof erdoor. Zet de frosting 30 minuten in de koelkast om iets op te stijven.

Smeer een mooie laag frosting op de onderste cakelaag, leg een tweede cake erop en smeer daar ook een dikke laag frosting op. Leg de laatste cake erop en bedek de hele taart met de frosting. Versier de cake naar wens.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Geef een reactie