Paaseitjes

Door Hilde

 

Zelfgemaakte paaseitjes, hoe leuk is dat! Wie eerder recepten van mij heeft gelezen weet dat ik altijd graag met chocolade bezig ben. En zelf paaseitjes maken stond al heel lang op mijn lijstje. De paaseivormpjes heb ik daarom een paar maanden geleden alvast besteld en daar ben ik afgelopen week eindelijk mee aan de slag gegaan. Om het proces voor jullie zo makkelijk mogelijk te houden heb ik ervoor gekozen om de chocolade zelf te voorzien van een smaakje en niet te werken met een aparte vulling. Omdat ik zelf dit jaar enorm fan ben van de paaseitjes met kokosvulling, heb ik ook voor die smaak gekozen om te maken, en dat is echt heerlijk! De andere smaak is wat spannender, namelijk pure eitjes met limoen en karamel. De karamel geeft een zoete crunch, de limoen zorgt voor een heerlijke frisheid, wat samen heel goed combineert met de donkere smaak van de pure chocolade. Zeker de moeite waard om zelf te proberen! Ik heb ook nog gewoon witte en melk eitjes gemaakt, die ik heb ik extra mooi gemaakt door ze te versieren met streepjes van de andere smaak.

 

 

Heb je geen paaseivormpjes, dan kan dit recept ook prima gebruiken in gewone bonbonvormpjes of om chocoladerepen van de maken. Verder is het echt geen lastig recept, dus probeer het zeker zelf… en wat is er nou leuker dan je eigen gemaakte paaseitjes op te tafel te zetten!

 

 

Ingrediënten:

Puur met limoen/karamel (15 stuks):

  • 200 gram pure chocolade
  • 100 gram kristalsuiker
  • Rasp van een limoen

Melk met kokos (15 stuks):

  • 200 gram melkchocolade
  • 15 gram geraspte kokos

‘Gewone’ eitjes (15 stuks):

  • 200 gram chocolade (melk of wit)
  • 30 gram chocolade (andere smaak)

Extra nodig:

  • 2 paaseimallen met 15 vormpjes
  • Spuitzak
  • Keukenmachine

 

Algemene bereidingswijze:

Hak de chocolade in stukken en smelt de helft au bain-marie. Haal de kom van het vuur het roer de rest van de chocolade erdoor.

Doe de chocolade in een spuitzak en spuit alle paaseivormpjes tot de rand vol. Tik een paar keer met de vorm om het aanrecht om ervoor te zorgen dat er geen luchtbelletjes meer inzitten en de chocolade gelijkmatig over de vormpjes verdeeld is. Zet in de koelkast en laat in ongeveer 2 uur helemaal hard worden.

     

Haal de halve eitjes voorzichtig uit de vorm. Verhit een mes (bijvoorbeeld bij een gaspit). Smelt de platte kant van een half eitje op het mes en druk deze op een ander half eitje. Herhaal dit voor alle eitjes en laat de chocolade weer hard worden.

     

 

Puur met limoen/karamel:

Maak eerst de karamel door een pan met dikke bodem te verhitten op middelhoog vuur. Strooi steeds beetje bij beetje de suiker in de pan, voeg nieuwe suiker toe als de suiker in de pan gesmolten is. Roer niet in de pan maar beweeg de pan af en toe heen en weer zodat de suiker egaal smelt. Haal de pan van het vuur als alle suiker gesmolten is en giet de karamel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat helemaal hard worden.

    

Bereidt de chocolade zoals hierboven beschreven en laat 5 minuten staan om nog iets af te koelen, roer af en toe door.

Breek de karamel in stukken en doe 60 gram hiervan samen met de limoenrasp in de keukenmachine. Maal de karamel tot fijne kruimels (of sla het kapot met een pan of deegroller als je geen keukenmachine hebt). Roer de kruimels door de chocolade. Volg daarna de verder de algemene bereidingswijze.

     

 

Melk met kokos:

Roer de kokos door de gesmolten chocolade. Volg daarna de verder de algemene bereidingswijze.

     

 

‘Gewone’ eitjes:

Doe de 30 gram chocolade in stukjes in een schaaltje voor 30 seconden in de magnetron. Roer goed door en doe nogmaals 30 seconden in de magnetron. Herhaal die stap als de chocolade daarna nog niet voldoende gesmolten is. Schep de chocolade op een lepel en zwaai die over de paaseivormpjes heen om een streepeffect te creëren. Laat de chocolade hard worden. Ga daarna verder met de algemene bereidingswijze hierboven.

     

Bewaar de paaseitjes in een afgesloten bakje in de koelkast, op manier zijn ze vrij lang houdbaar. Zet ze een half uur voordat je gaat snoepen uit de koelkast, dat worden ze lekker zacht en romig.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

  

Deel dit recept:

Geef een reactie