Notenkoek

Door Lieke

Er is hier thuis iemand die enorm van noten houdt en die dan ook graag ziet dat ik daar mee bak. Aangezien ik nu voor hem aan de slag ging (hij is geslaagd!) moest dit natuurlijk iets met, je raad het al.. noten zijn. Eerder maakte ik al deze Karamel Notentaart, die erg smakelijk is! Nu heb ik gekozen voor een koek variant.

 

Ik heb een zakje gemengde noten gebruikt die bestaat uit walnoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen. Je kan natuurlijk zelf bepalen welke noten je voorkeur hebben. Eigenlijk kunnen alle varianten wel in deze koek.

De koek is afgewerkt met rozenbotteljam. Dit geeft hem net een beetje extra qua smaak en zorgt ook nog voor een mooie kleur en glans aan de bovenkant. Je kunt ook een willekeurige andere jam hiervoor gebruiken, abrikozen smaak zou het bijvoorbeeld ook goed doen. Zelf vind ik dat rozenbottel de smaak van de koek echt even omhoog haalt.

 

 

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 185 gr bloem
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr gemengde noten
  • 1 à 2 el rozenbotteljam

Benodigheden

  • bakvorm 18×18 of 20×20

 

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de boter, suiker en het ei tot een romig geheel. Voeg de bloem, zout en bakpoeder toe en kneed met je handen tot een mooie bal deeg.

Vet de bakvorm in bekleed met een strook bakpapier die aan twee kanten uit steekt. Druk het deeg egaal uit op de bodem van de vorm.

 

Stooi de noten erover heen en druk ze voorzichtig in het deeg. Zorg er voor dat ze nog wel wat uitsteken en niet helemaal onder het deeg komen te zitten. Smeer de bovenkant in met rozenbotteljam. Dit geeft extra smaak en zorgt voor een mooie kleur op de bovenkant.

Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om er voor te zorgen dat de noten niet verbranden. Bak in 30 minuten gaar. Verwijder na 15 minuten de aluminiumfolie.

Zodra de koek uit de oven komt en nog heerlijk warm is, de bovenkant direct nogmaals insmeren met rozenbotteljam voor een mooie glans over je koek. Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

  

Deel dit recept:

5 gedachten over “Notenkoek

    1. Hoi Hanneke,
      Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus ik weet het niet zeker. Ik verwacht wel dat het kan en dat het ook best lekker is. Misschien dat je dan iets meer meel moet gebruiken dan dat er nu aan bloem in het recept staat? Ik lees namelijk meestal dat je bij het vervangen 1,5 keer zoveel amandelmeel moet gebruiken. Maar ik heb daar zelf weinig ervaring mee, dus dat je zou je dan uit moeten testen!

  1. Sorry maar dit is echt een slecht recept. Zoveel boter in verhouding. Blijft half rauw en is klef. Door het vele harde vet (plus ook nog de vette noten) is het bovendien en misselijk makend.

Geef een reactie