Valentijnshart

Door Hilde

 

Happy Valentine!

Normaal gesproken doe ik weinig met Valentijn, maar deze keer vond ik de dag van de liefde het ideale moment om weer lekker creatief met chocolade te zijn. Eerder heb ik al soortgelijke creaties gemaakt, zoals chocoladeletters en een chocolade stamboom. Deze keer werd het een hart voor mijn liefje, die zelf gelukkig ook dol is op chocolade. Vandaag een how-to voor het maken van dergelijke creaties.

Wat je allereerst nodig hebt is (veel) chocolade, of het nu puur, melk of wit is, dat mag je zelf bepalen. Hoeveel chocolade je nodig hebt, is afhankelijk van wat je wilt maken. Met 300 gram chocolade maak je twee letters van een redelijk formaat, voor de boom heb ik bijna anderhalf kilo chocolade gebruikt. Ik voeg altijd roomboter toe aan de gesmolten chocolade, daarbij ga ik uit van 25 gram boter op 100 gram chocolade. Wil je iets maken met een kleurtje, gebruik dan witte chocolade. Voeg eerst de boter toe en daarna de kleurstof, dan kun je goed zien wanneer het de gewenste kleur heeft bereikt. Naast chocolade heb je een goede spuitzak nodig en een spuitmondje naar keuze (voor dit soort werk gebruik ik meestal bredere spuitmond met kartels, Wilton 1M of 6B). Als je de chocolade wilt versieren, is het belangrijk om dat direct na het opspuiten te doen, want het stolt vrij snel. Wil je je kunstwerk vervoeren, laat het geheel dan minstens 24 uur uitharden.

 

Ingrediënten:

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 gram roomboter (in kleine blokjes op kamertemperatuur)
  • 100 gram melkchocolade
  • 50 gram witte chocolade
  • Versiering naar wens

 

Bereidingswijze:

Zet eerst de spuitzak klaar en leg een vel bakpapier op een plank of dienblad, ter grootte van het gewenste formaat. In dit geval heb ik eerst een hartvorm getekend op het bakpapier en het vel daarna omgedraaid (De stamboom heb ik trouwens rechtstreeks op een plank gespoten).

Hak de pure chocolade in stukjes en smelt twee derde hiervan au bain-marie. Roer eerst de rest van de pure chocolade erdoor tot alles gesmolten is en roer dan de blokje boter erdoor. Schep of giet dit mengsel in een spuitzak en spuit een hartvorm op het bakpapier. Ik heb eerst over de getekende vorm de buitenrand van het hart gespoten en daarna een tweede rand aan de binnenkant er tegenaan om zo een mooie dikke chocoladerand te krijgen. Als je de chocolade wilt versieren doe dit dan direct na het spuiten, het stolt namelijk vrij snel.

     

Laat de chocolade minimaal een uur uitharden en smelt vervolgens de melkchocolade au bain-marie. Giet de chocolade in het hart en laat dit ook uitharden. Smelt daarna de witte chocolade (dit heb ik in de magnetron gedaan, 3x 30 seconden, tussendoor steeds doorroeren) en doe dit in een klein spuitzakje of in een decoreerstift. Schrijf met de witte chocolade een boodschap in het hart. Ik heb nu voor het eerst een decoreerstift gebruikt, die je zelf kan vullen met chocolade. Het resultaat is nog niet geweldig, dus daar ga ik de komende tijd nog even op oefenen.

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

Een gedachte over “Valentijnshart

Geef een reactie