Frambozenmousse in een bakje van chocolade

Door Hilde

 

Het idee om een dessert te maken in een bakje van chocolade speelde al langere tijd in mijn hoofd, deze week ben ik met dat idee aan de slag gegaan. Je kan de bakjes natuurlijk vullen met verschillende dingen, maar de frisse en romige smaak van de frambozenmousse met de zoetigheid van de chocolade is een hele goede combinatie. Het is niet alleen een dessert dat goed smaakt, maar ook nog eens heel bijzonder oogt, dus leuk om te serveren als je een etentje geeft. En het ideale is dat je het dessert van tevoren klaar kunt maken en in de koelkast kunt laten staan tot het moment daar is.

Speciaal voor Valentijn heb ik de mousse versierd met hartjes, maar je kan hier natuurlijk ook andere figuurtjes voor kiezen (bijvoorbeeld sterretjes met kerst). Ik heb voor de mousse onderstaande hoeveelheden gebruikt, daarmee kon ik 6 vormpjes tot de rand vullen en had ik nog genoeg over voor een extra bakje.

          

Ingrediënten:

Bakjes van chocolade (6 stuks):

 • 200 gram melkchocolade

Frambozenmousse:

 • 300 gram diepvriesframbozen + een paar extra voor garnering
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 blaadjes gelatine
 • 75 gram + 1 eetlepel kristalsuiker
 • 200 ml slagroom

Versiering:

 • 50 gram pure chocolade
 • Witte chocolade

Extra nodig:

 • (Silliconen) muffinvormpjes
 • Mixer
 • Zeef

Bereidingswijze:

Bakjes:

Hak de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie, laat de chocolade op de pan staan zodat het warm blijft. Schep met een eetlepel ongeveer 2 lepels chocolade in een muffinvormpje. Draai deze rond zodat het hele vormpje aan de binnenkant bedekt is met chocolade. Houdt het bakje even op de kop zodat het teveel aan chocolade eruit loopt. Zet het vormpje op de kop op een met bakpapier beklede bakplaat of bord. Herhaal dit voor het gewenste aantal vormpjes en zet ze ongeveer 10 minuten in de koelkast.

          

Zet het vuur onder de pan weer aan, zodat de chocolade weer goed warm wordt. Herhaal de eerste stap en giet een tweede laag in alle vormpjes. Zet de bakjes opnieuw in de koelkast en laat goed uitharden. Je kan de bakjes het beste een dag van tevoren maken. De chocolade die je over hebt kan je in een plastic bakje gieten en hard laten worden om later nog weer ergens voor te gebruiken. Haal voordat je de bakjes wilt vullen voorzichtig de vorm van de chocolade.

          

Frambozenmousse:

Week de blaadjes gelatine ongeveer 10 minuten in koud water. Zorg ervoor dat de frambozen ontdooit zijn en roer ze met een vork of lepel tot pulp. Zet de zeef op een pan en druk hier de pulp met de bolle kant van een lepel doorheen zodat alleen de pitjes in de zeef achterblijven. Verwarm het frambozensap samen met 75 gram suiker en het citroensap op een laag vuurtje tot de suiker is opgelost, zet dan het vuur uit. Het mengsel hoeft niet te koken. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de frambozen. Laat het geheel goed afkoelen en roer het af en toe even door.

Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker luchtig en meng dit met de frambozen. Schep eerst een dikke lepel slagroom door de frambozen zodat ze even aan elkaar kunnen wennen (familie maken) en meng dit vervolgens met de rest van de slagroom. Giet de mousse in de chocoladebakjes en laat het minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

          

Versiering:

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt 50 gram pure chocolade in de magnetron, steeds per 30 seconden en dan doorroeren, tot het goed gesmolten is. Zorg ervoor dat er geen kleine klontjes meer in zitten. Giet de chocolade in een klein spuitzakje en spuit hier hartjes of andere figuurtjes van met een steeltje aan de onderkant. Je kan de vormpjes eerst op de achterkant van het bakpapier tekenen of het gewoon met de losse hand doen. Laat de figuurtjes ongeveer twee uur uitharden en haal ze dan voorzichtig los van het bakpapier. Steek de vormpjes in de frambozenmousse. Versier de bakjes verder met de resterende frambozen en rasp er witte chocolade overheen.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

Geef een reactie