Door Hilde
Het is bij ons een jaarlijkse traditie om met mijn vader, broers, zusje, aanhang en vrienden samen naar het bierfestival in Groningen te gaan. In de Martinikerk komen elk jaar in april vele verschillende brouwers samen voor de grootste bierproeverij van Nederland. Dit weekend is alweer de negende editie en wij hebben vandaag dus weer een hele gezellige avond voor de boeg!
Om alvast in de stemming te komen heb ik gister een cake gebakken met een lokaal biertje, van een brouwerij die vanavond ook op het festival te vinden is. De Groninger Spelt Pale Ale is een lekker fris biertje, een beetje kruidig met citrus en een prettige bittere afdronk. Het biertje bevat veel koolzuur wat een bruisend effect heeft op het cakebeslag en de cake een luchtige structuur geeft.
Vorig jaar maakte ik een taart met Vedett IPA en rozemarijn en dat was een lekker lichte en frisse cake. Deze keer wilde ik er een stoere, donkere cake van maken dus ik heb gekozen voor volkoren bloem, donkere suiker en een ruime hoeveelheid noten. Dit geeft de cake het uiterlijk van een kruidkoek en dit combineert heel goed met de smaak van het bier. Het bittertje van de bier proef je in de cake goed terug, maar ook het fruitige en dat zorgt ervoor dat de smaak niet te zwaar wordt. Omdat je de smaken van het bier zo goed terug proeft in de cake is het dus belangrijk om een biertje te kiezen dat je zelf ook lekker vindt om te drinken. Vooral ook omdat je een restje bier overhoudt en dat als voorproefje kunt gebruiken als de cake in de oven staat!
Kortom, deze cake moet je echt eens zelf proberen te maken… Ik neem nu vast een plakje en kijk uit naar het festival vanavond!
Ingrediënten:
- 150 gram boter
- 250 gram donkere basterdsuiker
- 200 gram volkoren bloem
- 2 eieren
- 80 gram Griekse Yoghurt
- 7 gram bakpoeder
- 175 ml bier
- 150 gram noten, ongebrand en ongezouten
- Snufje zout
Extra nodig:
- Cakeblik 30 cm
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed het cakeblik met bakpapier. Splits de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom. Hak de noten grof.
Klop de boter luchtig en mix de eigelen erdoor. Voeg de suiker en yoghurt toe en mix ongeveer 5 minuten tot een romige crème. Meng de bloem met het zout en bakpoeder en mix dit kort door de botercrème, niet langer mixen dan tot alles goed gemengd is. Giet het bier bij het beslag en spatel het rustig door tot al het bier is opgenomen en roer vervolgens de noten er doorheen.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door het mengsel tot het een mooi geheel is en giet het beslag in het cakeblik.
Bak de cake in ongeveer 70-80 minuten gaar. Laat 5 minuten afkoelen in het blik en zet de cake daarna op een rooster op helemaal af te koelen.