Appelstroop Kaneelkoekjes

Door Hilde

Hoewel ik net m’n zeiknatte broek op de verwarming heb gehangen, omdat ik met de kinderen op de fiets van school werd overvallen door een fikse bui, blijf ik bij het motto dat je je moet overgeven aan de herfst om te genieten van alle fijne dingen die het ook te bieden heeft. Want dankzij die regenbui zitten we nu wel heerlijk in onze warme huispakjes met een kop thee onze zelfgemaakte koekjes op te knabbelen. En deze appelstroop kaneelkoekjes zijn perfect voor dit soort knusse momentjes…

Dit koekje is eigenlijk een soort kruising tussen gingerbread, pepernoot en appeltaart. De appelstroop zorgt voor een licht zuurtje, de binnenkant van het koekje is lekker zacht en de buitenkant is door de kaneelsuiker krokant gekaramelliseerd. Echte een heerlijk herfsterig koekje en zo gemaakt! Leuke tip dus voor de aankomende herfstvakantie 🙂

Ingrediënten (+/- 20 stuks):

  • 125 gram boter
  • 25 gram donker basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 40 gram appelstroop
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 200 gram bloem
  • 5 eetlepels kaneelsuiker*

*Of 5 eetlepels fijne suiker gemengd met een snuf kaneel

Bereidingswijze:

Mix de boter, beide suikers, appelstroop, kaneel en zout door elkaar. Voeg de bloem toe, mix door en kneed vervolgens tot een deeg. Verpak het deeg in folie en laat een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat klaar.

Rol kleine balletjes van het deeg (22-23 gram per balletje). Rol elk balletje door de kaneelsuiker en leg op de bakplaat. Druk de balletjes met de palm van je hand een klein beetje in. Bak de koekjes in 10 minuten goudbruin en gaar. Haal ze voorzichtig van de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.

Tip: Bak je de koekjes in meerdere porties, let er op dat je niet direct de warme bakplaat gebruikt om de volgende portie te bakken. De suiker om de balletjes karamelliseert dan te snel en dan worden ze te donker aan de onderkant.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:

10 gedachten over “Appelstroop Kaneelkoekjes

  1. Hallo,

    Samen met mijn kleinzoon gemaakt, lekker bezig zijn. En genieten van het samen zijn.
    Als kado, een heerlijke geur in huis en wat lekkers op te snoepen bij de thee. Ik zeg, dit is een blijvertje❣

      1. Lijkt me heerlijk! Wat voor oven hoort die temperatuur bij trouwens? Elektrisch of Hetelucht? Aangezien daar toch wel een aardig verschil in zit. Al meerdere keren gehad dat ik braaf de temperatuur instelde uit het recept, maar dat bleek dat het dan lang niet gaar was en het dus een graad of 20 hoger had gemoeten…. Vind het altijd een beetje onduidelijk als dat niet wordt aangegeven. Dus tip voor toekomstige recepten, zet het erbij.

        1. Hoi Jojanneke,

          Bedankt voor de tip. In mijn recepten ga ik altijd uit van elektrisch (boven- en onderwarmte). Maar je hebt gelijk dat het handig is om dat te benoemen!

Geef een reactie