Door Hilde
Ken je dat gevoel dat je een hap van een goed gebakken brownie neemt, waarbij de bovenkant lekker krokant is en de binnenkant heerlijk zacht en plakkerig met een volle chocoladesmaak? Dat gevoel wilde ik, maar dan met de geweldige smaak van karamel. En dat is gelukt, want deze Caramellies hebben precies de juiste gradatie van verrukkelijkheid!
De Caramellies zijn als ze net afgekoeld zijn nog helemaal zacht en kleverig. Zelf vind ik ze het lekkerst als ze een dag gestaan hebben, dan heb je die heerlijke combinatie van de krokante bovenkant en een smeuïge vulling met de prettige textuur van de stukjes karamel. Nu ik de laatste tijd goed op mijn voeding let mag ik als ik iets bak van mezelf heel trouw altijd maar een klein stukje per dag. En dat was na een stukje van dit nog nooit eerder zo moeilijk…
Is dit gezond? Zeker weten van niet… Kan je dit laten staan? Absoluut niet! Maar moet je dit zo snel mogelijk zelf maken…? Oh ja, zeker wel!!
Ingrediënten:
- 225 gram boter
- 210 gram soft fudge caramel (zachte karamelsnoepjes)*
- 200 gram bloem
- 175 gram kristalsuiker
- 75 gram donkere basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
*In een zak van Lonka zit 210 gram, dit zijn 22 snoepjes
Extra nodig:
- Vierkant bakblik 18×18 cm
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier.
Doe de helft van de karamels in een pannetje en laat op een zacht vuurtje smelten, voeg de boter toe en roer door tot alles gesmolten en goed met elkaar vermengd is. Laat staan om iets af te koelen.
Snij de andere helft van de karamels in kleine blokjes.
Meng de bloem, kristalsuiker, basterdsuiker en zout met een garde in een kom. Voeg de eieren, het vanille-extract en het gesmolten botermengsel toe en roer met de garde goed door tot alles vermengd is. Roer de kleine stukjes karamel door het beslag en verdeel het geheel over het bakblik.
Bak in ongeveer 40 minuten gaar, de bovenkant is dan mooi hard geworden en de binnenkant is nog lekker smeuïg. Laat in het bakblik helemaal afkoelen en snij daarna in blokjes. Bewaar in een afgesloten bak, buiten de koelkast.
Hoe komt het dat de fudge karamel zich niet wil vermengen met de boter, de boter blijft er op drijven.
Hoi, dat is lastig te zeggen zo. Bij mij lukte het wel goed. Misschien dat de boter of de fudge misschien te heet was of juist nog niet goed gesmolten? Ik hoop dat het wel is gelukt verder met het recept!
Groetjes Hilde
Had ik ook gister. Zelf denk ik dat t te snel verwarmd was en de boter er te laat bij. Maar de smaak is heerlijk. Voor mij een blijvertje
you have to be persistant. it takes time and you have to mix with the spatula all the time
Dan kun je de staafmixer gebruiken, gewoon met veel geduld blijven roeren, uiteindelijk wordt het weer 1 geheel.
Hoi
Staat in de oven, kan niet wachten! Alleen de hoeveelheid blokjes komt niet overeen met het aantal grammen. Ik ben er vanuit gegaan dat het aantal grammen klopt. Klopt dat?
Hoi Mieke,
Dat klopt hoor! Een zakje van Lonka is 210 gram en zitten 22 blokjes in. Als je een ander merk gebruikt zal het aantal blokjes afwijken. Ik zal dat iets aanpassen in het recept.
Heeft het gesmaakt?
hoe groot moet het bakblik zijn?
Hoi Michelle,
Ik gebruik voor dit recept een vierkant bakblik van 18×18 cm. Ik zal het toevoegen in het recept!
ik vond een top dessert om bij de koffie of bij grootbezoek te geven
Kan ik deze overheerlijke caramboles ook invriezen?
Op hoeveel graden moet de oven? Heerlijk recept!
Kan het in de vriezer??
Het is heerlijk in iedergeval ga het zeker nog een keer maken
Is er een alternatief voor de caramelblokjes? Zou je bijvoorbeeld gecondenseerde melk kunnen gebruiken?