Empanada’s

Door Hilde

 

Vorig weekend maakte ik deze heerlijke bladerdeeghapjes voor de traditionele end-of-summer-bbq van onze familie. Omdat we die dag mochten genieten van een stromende regen, werd er besloten om de bbq maar uit te laten en gezamenlijk verschillende hapjes te gaan maken om zo een soort lopend buffet te creëren. Ik maakte onderstaande empanada’s met een pittige gehaktvulling, en ze zijn zowel warm als koud zeer goed te eten. De empanada’s doen het heel goed als onderdeel van bijvoorbeeld een tapastafel, maar zijn ook heerlijk als hapjes bij een borrel.

 

 

De gehaktvulling is prima van tevoren te bereiden. Je kan zelfs de empanada’s al eerder op de dag vullen en klaarleggen en vlak voor het serveren afwerken met het ei en in de oven afbakken. Er zijn speciale deegpersen te verkrijgen om empanada’s mee te maken, maar het is eigenlijk net zo makkelijk om ze zelf in elkaar te vouwen.

Dus ben je op zoek naar een niet te ingewikkeld borrelhapje waar je iedereen mee inpakt? Dan zou deze empanada (letterlijk vertaald als inwikkelen of inpakken) perfect zijn om te serveren!

Ingrediënten:

  • 20 plakjes bladerdeeg
  • 500 gram gehakt, half om half
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • Klein blikje mais
  • 3 eetlepels cajunkruiden
  • Een handvol verse peterselie of 3 theelepels gedroogde peterselie
  • Zwarte peper
  • 1 ei

 

Bereidingswijze:

Pel en snipper het sjalotje en fruit deze een paar minuten in een hapjespan. Snijdt de knoflook fijn en bak dit een minuutje mee. Voeg het gehakt en de cajunkruiden toe en bak dit in ongeveer 6 minuten rul. Verwijder ondertussen de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijdt deze in halve ringetjes, snijdt de paprika in kleine blokjes en laat de mais uitlekken. Voeg eerst de peper en paprika toe aan het gehakt en bak dit 2 minuten mee, voeg tot slot de mais toe en warm het geheel nog even door. Zet het vuur uit en roer de peterselie en zwarte peper naar smaak door het gehaktmengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spreid de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht en laat ze iets ontdooien (maar niet te lang, anders zijn ze te zacht om nog goed mee te kunnen werken). Druk met een uitsteekring, glas of bakje een rondje uit elk plakje. Je kan ook met een mesje de vier hoekjes van de plakjes afsnijden. Schep een eetlepel van het gehaktmengsel op èèn helft van een bladerdeegcirkel en vouw deze dubbel. Druk de randen aan met een vork, zodat de empanada goed gesloten is en een mooie kartelrand heeft. Maak op deze manier ook de andere empanada’s.

     

     

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel de empanada’s hierover. Kluts het eitje goed los en smeer met een kwastje de bovenkant van alle empanada’s mooi in. Bak ze in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Ik heb de 2 bakplaten na elkaar in de oven gehad en de empanada’s per 10 afgebakken.

Serveer de empanada’s direct, ze smaken erg goed met chilisaus, knoflooksaus of guacamole. Let wel op, ze zijn erg heet van binnen. Hoewel ze vers en warm uit de oven het lekkerst en knapperigst zijn, kun je de empanada’s ook prima koud eten. Eet ze het liefst nog wel dezelfde dag. De volgende dag smaken ze ook nog steeds lekker, maar zal het bladerdeeg wat slapper zijn geworden.

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

2 gedachten over “Empanada’s

    1. Hey! Ik zou in dat geval denk ik het gehakt vervangen door een bakje champignons en bv een courgette, allebei in kleine stukjes gesneden. Dan krijg je een lekkere groentevulling.

Geef een reactie