Door Lieke
Meringue staat ook ergens bovenaan in mijn favorieten lijstje. Vroeger toen we jong waren maakten mijn zus ik al vaak schuimpjes. We hadden dan geen geduld om ze heel lang in de oven te laten staan en aten ze vaak al op terwijl ze van binnen nog lekker zacht waren. Heerlijk vonden we dat. Nou vind ik alle varianten van meringue fantastisch maar toen ik Italiaans schuim ontdekte was ik helemaal in de wolken. Je gebruikt hierbij een hete suikersiroop waardoor het eiwit gaar wordt. Dan hoeft het dus niet in de oven en kan gegeten worden terwijl het heerlijk zacht is als een gesmolten marshmallow, hemels vind ik het! Dat goddelijke goedje heb ik dit keer in een cupje van koek gespoten en met een brander van een krokant laagje voorzien.
Meringue is eigenlijk heel simpel te maken maar bij Italiaans schuim komt het maken van de suikersiroop wel even precies. Deze moet namelijk verwarmd worden tot precies 121 graden en is het meest makkelijk om te doen met een suikerthermometer. Het kan ook zonder en in het recept leg ik uit hoe je dit kunt controleren. Als je het wat vaker gemaakt hebt weet je hoe de consistentie van suikersiroop moet zijn als hij klaar is en dat maakt het weer makkelijker. Als de suiker bruin wordt is het te heet. Geen paniek als het niet in één keer goed gaat. De eerste keer dat ik het maakte ging het ook niet helemaal goed en dat was zelfs met suikerthermometer. Het is zeker de moeite waard om het nogmaals te proberen, als de merinque goed gelukt is weet je direct waarom. Laat het eiwit ook niet te lang door draaien voor je de siroop toevoegt want dan wordt het vlokkerig en dat is niet de bedoeling. Het moeten mooie zachte pieken zijn.
Voor het maken van de koek cupjes heb ik een muffinvorm gebruikt. Mijn vorm is van siliconen en dat is in dit geval heel handig. Zo kunnen de koek cupjes en heel makkelijk uit worden gehaald. Heb je alleen een harde vorm dan kan dat ook prima, vet de vorm dan goed in en ik zou aanraden om er een reepje bakpapier in te leggen zodat je ze er makkelijk uit kan tillen.
Ingrediënten (24 stuks)
- 180 gr boter
- 180 gr donker bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 2 tl bakpoeder
- mespunt zout
- 220 gr bloem
- 1 tl vanille extract
- 2 eiwitten
- 90 gram kristalsuiker
- 25 ml water (25 gr)
Benodigdheden
- vershoudfolie
- muffinvorm
- elektrische mixer
- suikerthermometer
- Creme brulee brander
Bereiding
- Smelt de boter in een pannetje boven middelhoog vuur. Blijf verwarmen tot de boter lichtbruin kleurt. Het begint dan eerst te bubbelen en wat te schuimen, dit hoort bij het proces. Pas op dat het niet te donker wordt en verbrand. Zodra de boter lichtbruin van kleur is kan deze van het vuur en even iets af koelen. Mix de boter met de donkere basterd suiker en blijf mixen tot dit is afgekoeld. Voeg het ei en de vanille toe en mix tot een geheel. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en meng door elkaar. Maak een bal van het deeg, druk deze plat en verpak in vershoudfolie. Leg een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de muffinvorm in en leg er eventueel reepjes bakpapier in als je een harde vorm gebruikt. Bij een siliconen vorm is dit niet nodig. Rol het deeg uit en gebruik een glas of kommetje waarvan de opening net iets groter is dan de opening van de muffinvorm en druk daarmee rondjes uit het deeg. Druk deze rondjes voorzichtig in de vorm en druk de randen licht aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak in de oven in ongeveer 18 minuten gaar. Laat eerst even afkoelen en haal ze daarna uit te vorm om verder volledig af te koelen.
- Klop de eiwitten met een elektrische mixer tot stevige pieken en laat even staan. Doe de kristalsuiker en water in een pannetje en verwarm op middelhoog vuur tot 121 graden. Het is belangrijk om hierbij niet te roeren. De temperatuur is te meten met een suikerthermometer. Om zonder thermometer te weten of de suikersiroop de juiste consistentie heeft kan je een theelepel van de siroop in een glas koud water laten vallen. Deze moet dan dik en vloeibaar blijven en als een soort kauwgom tussen de vingers voelen. Als de suikersiroop de juiste temperatuur heeft kan de mixer met de eiwitten weer aangezet en tijden het draaien de siroop en heel langzaam bij gieten. Probeer het zoveel mogelijk tussen de garde en de kom in te gieten en niet op de garde want dan spat het alle kanten op. Laat de mixer nu draaien tot het mengsel is afgekoeld. Het zijn nu taaie zachte pieken.
- Vul een spuitzak met de meringue, dit kan met een gekarteld spuitmondje maar er kan ook bijvoorbeeld een plastic diepvrieszakje voor gebruikt worden waar een hoekje van afgeknipt is. Vul de koek cupjes met de meringue en gebruik een brander om deze te voorzien van een krokant bruin laagje.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!