Door Hilde
Vandaag is het nationale pindakaasdag! En wie van ons er niet met pindakaas groot geworden? Het is het favoriete beleg van veel Nederlanders, want wat is er lekkerder dan deze smeuïge en plakkerige pindaboter uitgesmeerd op een boterham, of (nog lekkerder) zo een lik met je vinger uit de pot! Hoog tijd dus voor een ode aan dit hemelse goedje. Dit jaar wordt de tweede nationale pindakaasdag wederom georganiseerd door de Pindakaaswinkel in Amsterdam en bleek vorig jaar al een groot succes. Een perfecte dag dus om zelf ook mijn lievelingsbeleg in het zonnetje te zetten door middel van onderstaand recept.
De combinatie van pindakaas met jam vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Daar ontstond de Peanut Butter en Jelly Sandwich (of PB&J) in het begin van de twintigste eeuw en de combo is inmiddels een echte klassieker. Tegenwoordig zijn er, los van de sandwich met twee plakken witbrood, veel recepten met pindakaas en jam te vinden. Maar zo lekker als in deze koek heb je het waarschijnlijk nog nooit gegeten! Een heerlijke chewy koekbodem, een rijke laag jam en een fluweelzachte fudgelaag bovenop. En, ook heel belangrijk, heel makkelijk om te maken.
Dus laat de nationale pindakaasdag niet ongemerkt voorbijgaan en probeer eens deze heerlijke koek!
Ingrediënten:
Koekbodem:
- 50 gram ongezouten roomboter
- 70 gram lichte basterdsuiker
- 80 gram pindakaas
- 130 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ ei
- ½ theelepel vanille extract
Vulling en fudge:
- 4 eetlepels frambozenjam
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 3 eetlepels pindakaas
Extra nodig:
- Vierkant bakblik 18×18 cm
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
Klop de boter, suiker en pindakaas tot een smeuïg geheel. Klop een ei los, giet de helft samen met het vanille extract bij het botermengsel en meng door elkaar.
Mix het bakmeel erdoor tot een samenhangend deeg. Druk het deeg plat uit in de bakvorm. Verdeel de jam over het deeg.
Doe de gecondenseerde melk met 3 eetlepels pindakaas in een kom en mix dit kort door elkaar. Giet het mengsel over de met jam bedekte koekbodem.
Bak de koek in 35-40 minuten in het midden van de oven gaar. De bovenkant van de gecondenseerde melk moet lichtbruin zijn. Als het warm is, is de fudgelaag vrij vloeibaar, dus laat de koek helemaal in de vorm afkoelen.
Snij de koek in rechthoekige stukken. Bewaar de koek in de koelkast, buiten de koelkast wordt de fudge vrij zacht en kan dit wat gaan uitlopen.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!