Speculaas Boterkoeken

Door Hilde

 

De tijd van Sinterklaas is een heerlijke tijd om in de keuken bezig te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om zelf strooigoed te maken, maar ik vind het ook geweldig om al dat lekkers wat nu in de winkel ligt in steeds weer nieuwe recepten te verwerken. Onderstaand recept is een eigenlijk een samenvoeging van twee Nederlandse klassiekers: Speculaaskoek en boterkoek. Samen vormen ze een heerlijk kruidige en smeuïge koek die je absoluut niet wilt missen dit weekend tijdens het grote Sinterklaasfeest! In deze koeken zit niet alleen speculaaskruiden verwerkt, maar ook krokante stukjes echte speculaasbrokken. De combinatie van die brokjes met de romige boterkoek zorgt voor een prettige textuur en zorgt ervoor dat de koek bomvol smaak zit.

 

 

Om deze koeken te maken heb je kleine bakvormpjes nodig. Vormpjes met losse bodem zijn dan natuurlijk ideaal, maar kunnen ook prijzig zijn. Ik heb zelf een hele stapel kleine koekvormpjes online gekocht (Bedankt ome Ali). Als je de vormpjes goed invet en met bloem bedekt is mijn ervaring dat je de koeken heel makkelijk uit de vormpjes kunt lossen. Je kan er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om het deeg in een grote vorm te doen om èèn grote koek te bakken.

 

Ingrediënten:

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram bloem + een paar eetlepels voor de vormpjes
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 1 theelepel koek of speculaaskruiden
  • 150 gram speculaasbrokken
  • 2 eetlepels boter (om in te vetten)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Hak de speculaaskoekjes met een mes of in de keukenmachine tot grove kruimels. Smelt twee eetlepels boter in de magnetron of in een pannetje, vet hier de koekvormpjes mee in en bedek de boter met een laagje bloem.Kneed de boter, bloem, suiker, koekkruiden en het zout door elkaar. Voeg het ei toe en kneed door tot een smeuïg (en plakkerig) deeg, schep daar tot slot de koekkruimels doorheen. Schep in elk vormpje een dikke eetlepel deeg en druk het plat met de vingers.

     

     

Het deeg moet tot een stukje tot onder de rand komen, tijdens het bakken komt het nog wat omhoog. Bak de koeken in ongeveer 30 minuten gaar. Als je de koeken uit de oven haalt moet de bovenkant krokant aanvoelen, maar als je er met je vinger op drukt moet het daaronder nog zacht zijn. Kies je ervoor om een grote boterkoek te maken, houdt dan een iets langere baktijd aan.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Geef een reactie