Door Hilde
Sinterklaas is alweer vertrokken en door alle drukte waar we thuis inzitten vanwege een verhuizing en de laatste loodjes voor mijn zwangerschapsverlof, ben ik helemaal vergeten dit dessert met jullie te delen. En dit is nog wel zo’n pareltje… De panna cotta is heerlijk romig met de warme, herfstige tonen van speculaas. Op de panna cotta ligt een friszure gelei van sinaasappel en kaneel. Het recept heb ik getest met een groepje vrienden en die hebben er heerlijk van lopen smullen, volgens mij wilden ze het liefst de schaaltjes uitlikken!
Het recept kost niet veel tijd en is heel makkelijk om te maken, een paar uurtjes in de koelkast en klaar is kees… Een ideaal dessert voor het kerstdiner!
Ingrediënten:
- 500 ml slagroom
- 20 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram speculaaskoekjes (+ 2 extra voor garnering)
- 3 blaadjes gelatine
Sinaasappelgelei:
- 2 sinaasappels
- ½ theelepel kaneel
- 2 eetlepels suiker
- 1 blaadje gelatine
Extra nodig:
- Staafmixer
- 4 (glazen) schaaltjes
Bereidingswijze:
Panna Cotta:
Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water.
Doe 400 ml slagroom met de suiker en vanillesuiker in een pan en breng langzaam aan de kook. Pureer de koekjes en de rest van de slagroom met een staafmixer tot een smeuïge pulp, zorg ervoor dat er geen klontjes en dikke kruimels meer inzitten. Haal de slagroom van het vuur als het kookt, knijp de gelatine goed uit en roer deze door de slagroom. Giet een derde van de warme room bij het koekjesmengsel en mix dit met de staafmixer goed door elkaar, roer dan de rest van de room erdoor tot een glad mengsel.
Verdeel het mengsel over de schaaltjes en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Sinaasappelgelei:
Week de gelatine in koud water.
Snij de schil van de sinaasappels, zorg ervoor dat ook al het wit er af is (anders krijgt de gelei een bittere smaak). Snij de partjes boven een pannetje los van de vliesjes, knijp het resterende vruchtvlees goed uit boven de pan. Voeg de kaneel en suiker toe en verhit al roerend op een laag vuur tot het kookt. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat 2 minuten staan. Knijp de gelatine uit en roer dit door de sinaasappel. Laat de gelei nog 10 minuten verder afkoelen en verdeel het vervolgens over de 4 glaasjes. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Verkruimel de 2 speculaasjes en garneer de panna cotta’s hiermee.