Walnootkoeken

Door Hilde

Bij Pasen denk je natuurlijk aan eieren, maar voor mij is het ook altijd verbonden met walnoten. Als klein kind mocht ik vroeger met m’n ouders mee die met Pasen gingen neutenschaiten, oftewel met een kogel walnoten uit een lange rij proberen te schieten.

Vandaar op Tweede Paasdag een toepasselijk recept met walnoten. Deze koeken heb ik een tijdje geleden al gemaakt en ze waren verrukkelijk! Ze lijken op de gewone gevulde koek, maar de vulling is van walnoten en karamel. De koek is stevig, maar niet te hard en de vulling is geweldig lekker. En je hoeft er niet eens zelf een karamel voor te maken (wat niet altijd even makkelijk is), maar je maakt de vulling van soft caramel fudge snoepjes. Ideaal!

Ik heb deze koeken gemaakt als cadeautje voor mijn broer. Zijn favoriete koek bij de koffie (met walnoten en karamelvulling) wordt nergens meer verkocht, dus ik wilde hem hier mee verrassen. We hadden dus te maken met een kritische kenner en gelukkig heb ik hem niet teleurgesteld. Ook hij was enthousiast over deze koeken. Sterker nog, hij had eerst niet eens door dat de koeken uit mijn eigen keuken kwamen. De koeken zien er uit en smaken als koeken van een warme bakker!

Ingrediënten:

  • 220 gram koude boter (in kleine blokjes)
  • 125 gram suiker
  • 75 gram lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 400 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
  • 200 gram walnoten
  • 200 gram fudge caramel snoepjes
  • 2 eetlepels melk

Extra nodig:

  • Uitsteekring (+-8 cm, gekarteld of rond)
  • Geklutst ei om de koek glans te geven

Bereidingswijze:

Mix de boter en beide soorten suiker door elkaar en mix het ei daar kort bij door. Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout toe. Mix kort door en kneed het verder met je handen tot een mooi deeg. Verdeel het deeg in twee delen, verpak het in plasticfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm voor de vulling van de koek de fudge caramel snoepjes samen met de melk in een pan. Roer goed door tot de snoepjes gesmolten zijn en je een vloeibare saus hebt. Leg 15 mooi stukjes walnoot apart en hak de rest in kleine stukjes. Haal de karamel van het vuur en roer de walnoten erdoor. Laat rustig staan afkoelen en ga ondertussen verder met het deeg.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Rol de eerste helft van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik. Steek hier 15 cirkels uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de walnotenvulling over de 15 stukken deeg en druk deze in een platte cirkel, laat ongeveer 1 cm deeg rondom vrij.

Rol het tweede stuk deeg ook uit en steek weer 15 cirkels uit. Maak met je vinger de randen van de onderste cirkel nat met water en druk een tweede cirkel hier voorzichtig bovenop. Druk de randen goed aan, maar zorg dat het deeg bovenop niet scheurt. Druk met een klein vorkje de randjes mooi dicht. Bestrijk de bovenkant van de koeken met geklutst ei, druk de resterende walnoten bovenop en smeer die ook in met een beetje ei. Bak de koeken in 14-15 minuten goudbruin.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:
Deel dit recept:

3 gedachten over “Walnootkoeken

    1. Hoi Anna,
      Je hebt gelijk, dat zou heel handig zijn! Bedankt voor de tip. Ik ga uitzoeken of dat mogelijk is.
      Voor nu kan ik alleen adviseren om de tekst te kopiëren naar een word-document of bij het printen aan te geven dat alleen de eerste pagina’s geprint moeten worden.
      Hopelijk lukt het om op die manier het recept te maken 🙂
      Groet Hilde

Geef een reactie