No Bake Havermoutkoekjes

Door Hilde

 

Het is heerlijk om op een vrije middag lekker koekjes te bakken. Maar misschien heb je geen oven in huis, of heb je geen zin in al die poespas? Dan kan je gelukkig ook heel makkelijk koekjes maken zonder oven! Door chocolade en geconcentreerde kokoscrème samen te smelten krijg je een mengsel dat als het stolt weer mooi stevig wordt. En zo kun je in 5 minuten heerlijke koekjes in elkaar zetten. Het enige wat je hoeft te doen is even wachten tot ze in de koelkast hard zijn geworden. Deze koekjes zijn gevuld met havermout en rozijnen en hebben een prettige, kruimelige structuur. En hoewel er natuurlijk suiker en chocolade doorheen zit, zijn ze sowieso ook iets gezonder dan de gebakken koekjes. Het enige wat je niet hebt met deze no bake koekjes is een lekker ruikend huis, maar de smaak en het gemak zullen dat zeker compenseren.

 

 

Zoals gezegd gebruik ik voor de vulling geconcentreerde kokoscrème, oftewel creamed coconut (santen). Dit verkopen ze in vrijwel alle grote supermarkten, in het Aziatische vak. Als je het nog nooit hebt gebruikt is het misschien even spannend, maar het is heel makkelijk in gebruik en ik vind het zelf ideaal spul om mee te werken. En als je na het maken van deze koekjes nog kokoscrème overhebt, maak dan direct deze lekkere kokostaart met pistache!

Ik heb 12 koekjes gemaakt met behulp van een muffinbakvorm, je kan ook het hele beslag in een vierkante bakblik drukken en dan heb je een grote koek die je in schotsen kan breken.

Ingrediënten:

  • 100 gram creamed coconut
  • 50 gram bruine suiker
  • 100 gram havermout
  • 50 gram rozijnen
  • 80 gram melkchocolade

Extra nodig:

  • Muffin bakblik voor 12 stuks
  • 12 papieren muffinvormpjes
  • Klein spuitzakje

 

Bereidingswijze:

Hak 50 gram van de chocolade en de creamed coconut in stukjes en doe dit samen met de suiker in een kom. Smelt alles al roerend au-bain marie. De suiker zal niet helemaal smelten, waardoor je een lichtbruin mengsel met donkere stipjes krijgt.

     

Doe de havermout en rozijnen in een kom. Schenk het chocolademengsel bij de havermout en roer alles goed door. Doe de 12 papieren muffinvormpjes in het bakblik en schep in elk vormpje een dikke eetlepel van het beslag. Verdeel het eventuele overgebleven beslag evenredig over alle vormpjes. Druk met een stomp voorwerp het mengsel in alle vormpjes  stevig aan en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast om hard te worden.

     

Smelt 30 gram chocolade in de magnetron (30 seconden draaien, doorroeren en dit herhalen tot het gesmolten is). Doe de chocolade in een klein spuitzakje of boterhamzakje. Verwijder de papieren vormpjes en plaats de koekjes op een met bakpapier bedekt plaatje. Knip een gaatje in het chocoladezakje en trek strepen chocolade over de koekjes. Laat de chocolade uitharden.

     

De koekjes zullen zacht worden op kamertemperatuur en makkelijker uit elkaar vallen. Bewaar de koekjes daarom in een afgesloten plastic bak in de koelkast.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

  

Deel dit recept:

Geef een reactie