Door Hilde
In de categorie hartig bakken is deze smaakvolle tulband van gehaktbrood toch wel echt een waar kunststukje. Het gehakt wordt op smaak gebracht met een kruidige curry, omgeven door krokant gebakken spek en ingesmeerd met een heerlijke curry BBQ-saus. Deze saus maak ik zelf en past qua smaak perfect bij het gehaktbrood. Stel je voor dat je huis eerst al lekker warm en kruiderig is gaan ruiken van de bbq-saus die op het vuur stond te pruttelen en dat daarna de heerlijke geuren van het gehaktbrood zich daarmee vermengen. Als de tulband, ingesmeerd met de saus, voor de tweede keer de oven in gaat, staat iedereen in huis gegarandeerd kwijlend voor de oven af te tellen tot de pieper gaat!
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de bbq-saus gewoon in de winkel te kopen, maar dan mis je wel die geweldige smaakcombinatie en de saus is daarnaast in 20 minuten klaar en best een tijdje houdbaar. Gewoon zelf maken dus, het recept vind je hier op de site!
Voor dit gehaktbrood gebruik ik een kleine tulbandvorm met een doorsnede van ongeveer 16 cm. Indien niet aanwezig, kan je natuurlijk ook een kleine cakevorm gebruiken.
Ingrediƫnten:
- 600 gram gehakt, half om half
- 150 gram gerookte bacon in plakjes
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 2 eetlepels kruiden curry ketchup
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- 1 portie zelfgemaakte curry BBQ-saus
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de tulbandvorm in met boter en beleg deze helemaal met de plakjes bacon. Laat de plakjes iets over de rand hangen.
Snipper de ui en pers de knoflook fijn. Meng het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, curry ketchup, sojasaus, chilipoeder en peterselie. Kneed alles goed samen, voeg eventueel extra paneermeel toe als het mengsel te slap of vochtig is. Druk het gehaktmengsel voorzichtig in de tulbandvorm. Klap de overhangende bacon dicht en bedek daar het gehakt mee. Druk het geheel een beetje aan. Bak het gehaktbrood ongeveer 40 minuten in het midden van de oven.
Haal de tulband uit de oven en smeer de bacon die bovenop ligt met een kwastje in met de bbq-saus. Stort het gehaktbrood op een ovenplaat. Laat al het vocht en vetten die er uit komen ook op de ovenplaat liggen. Smeer het hele gehaktbrood in met de saus.
Zet het gehaktbrood opnieuw in de oven en bak nog 10 minuten verder met de saus erop. Het vet op de bakplaat vormt samen met de klodders saus die van het gehaktbrood af zijn gedrupt een heerlijke jus, giet dit over de tulband heen.
Serveer het gehaktbrood met de resterende bbq-saus en bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en een frisse salade.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!
Dag Hilde,
Wat een heerlijk recept. Ik heb dit al een keer gemaakt maar het is zo lekker. Ik maak het nu voor eerste kerstdag. Past prima bij het andere vlees recept.
Wilde je het even laten wete. Super leuk!!
Fijne kerstdagen.
Hartelijke groet,
Carla.
Wat ontzettend leuk om te lezen! Fijn dat het zo in de smaak valt. Laat je me een keer foto zien van het resultaat?
Fijne feestdagen!
Ziet er lekker en fantastisch uit. Ikga dit maken voor kerst. Is het mogelijk 1 dag van te voren te maken? Hoe warm ik dit op?