Speculaastulband met appel en karamelsaus

Door Hilde

 

De tijd van Sinterklaas is inmiddels alweer ruim een maand geleden en toch wil ik het recept van deze tulband alsnog met jullie delen. De cake is namelijk, ondanks de speculaaskruiden, niet specifiek een Sinterklaascake maar vooral ook een heerlijk gekruide cake voor de korte winterdagen, vooral als je de cake serveert met de heerlijk zoete (eventueel warme) karamelsaus.

De tulband heb ik gebakken in een siliconen bakvorm. Eigenlijk gebruik ik verder weinig bakvormen die van siliconen gemaakt zijn, maar het voor het maken van een tulband vind ik het ideaal. Na het bakken kan je zo’n flexibele vorm heel makkelijk van de tulband strippen en hoef je nooit bang te zijn dat de cake er niet goed of beschadigd uit komt.

Sinds een paar jaar ben ik de trotse bezitter van een geweldige keukenmachine, waar je heel goed van alles (denk bv. aan merengue of botercrème) mee kan mixen. Toch kies ik voor het maken van cakebeslag vaak voor mijn oude vertrouwde elektrische handmixer (een erfstuk van mijn oma, kan je nagaan hoe lang dat apparaat zijn werk al doet). Bij cakebeslag meng je vaak eerst de boter met de suiker en ik heb het gevoel dat dit met de handmixer het beste gaat. Een nadeel is dat je vervolgens de eieren er een voor een in moet mixen en dan dus elke keer de mixer even uit moet doen en neer moet zetten (tenzij je op dat moment een hulpje in de keuken hebt).

Ingrediënten:

Voor de cake:

 • 200 gram boter
 • 150 gram suiker
 • 4 grote eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Een snufje zout
 • 1 appel
 • 2 eetlepels speculaaskruiden

Voor de karamelsaus:

 • 200 gram kristalsuiker
 • 125 ml slagroom
 • 1 eetlepel roomboter

 

Bereidingswijze:

Cake:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vorm in met boter. Schil de appel en snijd deze in blokjes. Als je hier een eetlepel bloem op gooit en dat even doormengt, zakken de appels tijdens het bakken niet naar beneden. Meng de speculaaskruiden vast een beetje met het zelfrijzend bakmeel.

Mix de boter, suiker, de vanillesuiker en het zout tot de suiker goed door de boter is opgenomen. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe, mix elke keer goed door en voeg een nieuw ei toe als de vorige goed is opgenomen en meng vervolgens het geheel in een paar minuten tot een glad beslag. Voeg het zelfrijzend bakmeel met de speculaaskruiden toe en spatel (of zet de mixer op de laagste stand) dit door het beslag. Spatel tot slot de stukjes appel er voorzichtig door. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm en bak de cake in ongeveer 70 minuten gaar.

Vergeet niet de prikcontrole te doen met een breinaald of sateprikker. Is de cake al donker vanboven maar vanbinnen nog niet gaar? Plaats het rek dan iets verder naar beneden of dek de cake voor de laatste minuten af met aluminiumfolie. Laat de cake als hij gaar is buiten de oven iets afkoelen, haal hem dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Karamelsaus:

Verwarm een pan met dikke bodem en hoge een rand op het vuur en laat hier een klein beetje van de suiker in smelten. Voeg telkens een beetje suiker toe als alle suiker in de pan gesmolten is. Herhaal dit proces tot alles suiker in de pan zit. Roer tijdens dit proces niet in de pan! Verdeel de suiker over de bodem door de pan schuin te houden en heen en weer te bewegen. Laat de suiker niet te donker worden, dan wordt de karamel te bitter.

Verwarm ondertussen de slagroom in een klein pannetje. Als de suiker volledig is gesmolten en donker genoeg kan je de slagroom er op gieten. Het geheel zal gaan bubbelen en bruisen dus houdt een beetje afstand. Wacht tot het bruisen een beetje afneemt en roer met een garde het mengsel door. Laat het al roeren goed doorkoken totdat alle suikerklontjes weer zijn opgenomen. Haal de pan van het vuur, wacht tot het niet meer borrelt en roer dan de boter er doorheen. Laat de saus afkoelen. Je kan de saus warm, lauw of koud bij de cake serveren. Giet een gedeelte van de saus over de tulband, serveer de rest van de saus er apart bij.

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

Geef een reactie