Door Hilde
Zoek je nog een makkelijk recept voor kerst? Dan ben je met deze griesmeelcake aan het juiste adres. Een kom, een pannetje, een garde en een ovenschaal…. meer heb je niet nodig. Klop alle ingrediënten stuk voor stuk door elkaar en het beslag kan de oven in, daarna hoef je alleen nog maar te wachten. Haal de cake uit de oven als hij mooi goudbruin is aan de randen en de bovenkant krokant aanvoelt, dan zul je zien dat de binnenkant nog lekker smeuïg is. De griesmeelcake is heerlijk bij koffie of thee, maar kun je ook heel goed als dessert serveren. Een ideaal kerstrecept dus!
Nu blijft het natuurlijk wel kerst dus met alleen een mooie cake ben je er nog niet helemaal. Hoewel de cake op zichzelf al erg smakelijk is, maakt de friszure cranberry siroop het geheel helemaal af… en extra feestelijk! Ook dat recept is gelukkig bijna alleen maar een kwestie van de juiste ingrediënten in de pan gooien. Het recept voor de siroop vind je hier op de website.
Voor deze griesmeelcake maak ik gebruik van een tajine, ik bak en serveer daar de cake in. Een mooie ovenschaal werkt echter net zo goed. Je kan de cake gewoon in de schaal laten afkoelen en direct serveren.
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 220 gram kristalsuiker
- 150 ml melk
- 100 gram ongezouten roomboter
- 150 ml olie
- citroensap
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 gram griesmeel
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de boter op een laag vuur, gebruik een klein beetje hiervan om de ovenschaal in te vetten. Laat de rest staan om iets af te koelen.
Meng met een garde de eieren en suiker tot een luchtig mengsel, roer daarna de melk erdoor.
Giet al roerend de olie en gesmolten boter erbij en meng dan de citroensap en vanillesuiker erdoor. Mix voorzichtig eerst de helft van de griesmeel en het bakpoeder door het mengsel en vervolgens ook de tweede helft erdoor tot een glad beslag.
Giet het beslag in de ovenschaal. Wiebel een beetje met de schaal om de bovenkant klad te krijgen en geen voorzichtig met de schaal een paar tikjes op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te laten ontsnappen.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60-70 minuten gaar. De cake moet mooi goudbruin zijn aan de randen, maar niet te donker in het midden. Doe de priktest om te kijken of de cake helemaal gaar is van binnen.
Laat de cake afkoelen. Strooi er voor het serveren wat granaatappelpitjes en cranberry siroop overheen. Je kan de siroop ook nog even iets verder inkoken om het wat dikker te maken, dan lijkt het wat meer op een saus dan op een siroop.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!
Een gedachte over “Griesmeelcake met cranberry siroop”