Cranberry siroop

Door Hilde

 

Cranberry’s worden volgens mij steeds populairder in de Nederlandse keuken. De gedroogde versie heb ik tegenwoordig standaard in huis, je kan ze bij de supermarkt ingevroren kopen en ook de verse periode liggen in deze periode (voor kerst) gewoon in de schappen. Het rode besje is hard en zuur en niet echt lekker om zo op te eten, maar je kan er wel heerlijke dingen mee maken en de friszure smaak combineert geweldig met vlees, maar ook met zoete baksels en desserts. Daarnaast zijn cranberry’s ook heel erg gezond, ze kunnen blaasontsteking helpen voorkomen en werden vroeger al gebruikt op schepen om de bemanning in hun vitamine C behoefte te voorzien.

De siroop zoals hieronder beschreven kan je voor heel veel doeleinden gebruiken. Je kan hem aanlengen met wat koud water en als frisdrank serveren, je kan er een feestelijke cocktail van maken, je kan het iets verder laten inkoken en als saus gebruiken bij een lekker stuk vlees of je kan de siroop gebruiken om deze griesmeelcake mee te serveren!

 

Ingrediënten:

  • 250 gram cranberry’s*
  • 400 ml water
  • 150 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stuk steranijs
  • 1,5 eetlepel citroensap

*Het maakt voor dit recept niet uit of je bevroren of verse cranberry’s gebruikt.

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de pan en breng op middelhoog vuur al roerend rustig aan de kook, zodat ze suiker helemaal op kan lossen. Laat het op een laag vuur 30 minuten pruttelen.

     

Verwijder het kaneelstokje en steranijs. Pureer de rest in een blender of met de staafmixer en druk het door een zeef.

     

Giet de siroop in een schone fles of pot. Dit is in de koelkast een paar weken te bewaren.

 

 

 

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

2 gedachten over “Cranberry siroop

Geef een reactie