Aardbei pudding plaattaart

Door Hilde

Dit is een heerlijk taartje, met een romige pudding, krokante kruimels en frisse aardbeien. Een variatie op de puddingvlaai, maar dan met een zanddeeg korst, zomerse aardbeien en direct een hele ovenplaat vol! Ideaal om lekker uit te delen dus!

Tip: Serveer de taart met slagroom. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

Bodem:

  • 180 gram boter
  • 120 gram suiker
  • 300 gram bloem
  • 1 ei
  • Snufje zout

Vulling:

  • 3 eetlepels paneermeel
  • 400 gram aardbeien
  • 750 ml melk
  • 4 eieren
  • 175 gram suiker
  • 3 eetlepels vanille extract

Kruimels:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 100 gram koude boter

Extra nodig:

  • Grote bakplaat
  • Blindbakvulling
  • Eventueel: Slagroom

Bereidingswijze:

Bodem:

Meng voor de bodem alle ingrediënten met de hand door elkaar en kneed tot een deeg. Verpak het deeg in folie en laat een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakplaat goed in met boter.

Strooi een beetje bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak die iets groter is dan de bakplaat. Verplaats het deeg voorzichtig naar de bakplaat en druk de randen mooi aan, haal overtollig deeg weg. Als het deeg wat is gescheurd, druk dit dan ook weer tot een mooi geheel. Prik met een vork wat gaten in de bodem.

Leg een stuk bakpapier over het deeg, doe er een blindbakvulling in en bak de bodem 15 minuten in de oven. Verwijder de bakvulling en het bakpapier en laat de bodem afkoelen.

Maak ondertussen vast de kruimels. Meng hiervoor de bloem met de suiker, voeg de koude boter in kleine blokjes toe en wrijf alles met je handen tot kruimels. Zet de kruimels in de koelkast om goed koud te laten worden.

Vulling:

Verwarm de oven opnieuw voor op 180 graden

Maak de aardbeien schoon, verwijder het groen en snij ze in kwarten (of zessen als ze heel groot zijn). Strooi het paneermeel over de afgekoelde bodem en verdeel de aardbeien er overheen.

Verwarm de melk in een pan tot het bijna kookt. Klop ondertussen de eieren met de suiker en vanille extract goed door elkaar. Giet de helft van de melk al roerend bij de eieren en klop stevig door. Giet het mengsel in de pan bij de rest van de melk en verwarm nog een minuut al roerend door op middelhoog vuur. Giet het mengsel over de aardbeien, zorg ervoor dat de aardbeien mooi verdeeld blijven over de hele taart. Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de taart 50 minuten. Zet de oven uit en laat de taart nog 10 minuten in een gesloten over staan. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Kruimels:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar (hou goed in de gaten dat ze niet te donker worden). De kruimels zijn nog niet krokant als ze uit te oven komen, laat ze daarom eerst helemaal afkoelen en verkruimel ze daarna in kleinere stukjes. Verdeel de kruimels over de taart.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:

Geef een reactie