Door Hilde
Dit koffiekoekje is een oude klassieker, maar heb ik het afgelopen jaar herontdekt. In de periode dat ik druk bezig was met calorieën tellen (18 kilo kwijt!), had ik met mezelf afgesproken dat ik altijd iets lekkers bij de koffie mocht, maar dan moest het wel iets kleins zijn (en dus niet direct een grote calorieënbom). Dat was voor mij de beste manier om zulke dagen goed vol te houden.
En vanaf dat moment heb ik bijna standaard deze koekjes in huis. Café Noir is voor mij in deze situatie ideaal omdat het heerlijk smaakt bij een kopje koffie, maar het zijn ook koekjes waar ik zelf niet zo snel in dooreet. Helaas is dat laatste iets moeilijker met deze zelfgemaakte koekjes!
De koekjes zijn niet precies zo als de uit de winkel, maar wel lekker krokant en met een koffieglazuur die een veel intensere koffiesmaak heeft. Het is een heel simpel recept, je hebt de koekjes zo in de oven en het glazuur is heel makkelijk om te maken. Maar zorg er dus voor dat je de koektrommel niet al te vaak tussendoor openmaakt ;).
Ingrediënten:
- 100 gram koude boter (in kleine blokjes)
- 100 gram bloem
- 75 gram suiker
- 50 gram maizena
- 1/2 ei
- Snufje zout
- 150 gram poedersuiker
- 1 zakje oploskoffie (espresso)
- 25 ml water
Extra nodig:
- Spuitzak
- Liniaal
Bereidingswijze:
Meng de boter met de bloem en een snufje zout, door het met je handen tot kruimels te wrijven. Doe de suiker en maizena erbij en kneed dit door elkaar tot een kruimelig deeg. Kluts een eitje en doe de helft erbij. Kneed het geheel tot een mooi deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor 180 graden.
Strooi een klein beetje bloem op het aanrecht en bovenop het deeg en rol het uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Snij het deeg in plakjes van 4 bij 6 centimeter en leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 13 minuten gaar (tot ze net beginnen te kleuren bij de randjes, maar laat ze niet te bruin worden). Leg de koekjes direct op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
Meng de poedersuiker, oploskoffie en water tot een glazuur. Doe dit in een spuitzak, knip een klein puntje af en spuit op elk koekje een mooi laagje glazuur. Dit lukt het mooist door eerst een rechthoekig randje te spuiten en die dan te vullen met glazuur. Laat het glazuur helemaal hard worden. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel.
Een gedachte over “Café Noir”