Frambozenganachetaart

Door Hilde

Het idee van deze taart begon als kraamtaart voor de geboorte van onze dochter. Maar met een pasgeboren baby kom je niet aan veel dingen toe, laat staan aan bakken. Dus heb ik het concept iets aangepast en nu is het de perfecte taart voor Valentijn. En aangezien ons meisje op Valentijnsdag precies een maand oud is, is deze roze taart toch ook nog een beetje voor haar.

De taart is echt een plaatje geworden, het was ook heerlijk om hier lekker mee bezig te zijn en de taart zo mooi te versieren. Maar het belangrijkste is altijd de smaak en die is ook echt fantastisch! De frisse, zachte frambozenganache staat, zowel in smaak als in kleur, in een mooi contrast met de donkere en machtige bodem. En het leuke is, de taart zelf is echt heel simpel om te maken met maar weinig ingrediƫnten. En daarna kun je je op de decoratie zoveel uitleven als je zelf wilt.

De taart is voor de gelegenheid in een hartvorm gemaakt, maar is ook prima te maken in een ronde of vierkante vorm. Voor de decoratie heb ik roze meringue kisses gemaakt en het verder afgewerkt met oreokruimels, verse frambozen, chocoladebolletjes en hartjessprinkles.

Ingrediƫnten:

  • 2 rollen oreo’s original (308 gram)
  • 85 gram boter
  • 250 gram frambozen (bevroren)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 300 gram witte chocolade
  • 200 ml slagroom

Verder nodig:

  • Bakblik (hartvorm of ronde vorm van 24 cm)
  • Versiering voor op de taart (bijvoorbeeld meringues, verse frambozen, chocolade of nootjes)

Bereidingswijze:

Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier. Vermaal de oreo’s (in een keukenmachine of met de hand) tot kruimels. Laat de boter op een laag vuurtje smelten en meng dit door te koekkruimels. Verdeel de kruimels over de bodem van het bakblik, druk dit plat met de bolle kant van een lepel en zorg ervoor dat er een stevige opstaande rand is van ongeveer 2 cm hoog. Laat de bodem in de koelkast hard worden (minimaal 10 minuten).

Week de gelatine in koud water. Verwarm de frambozen in een pannetje tot ze zacht zijn en druk ze plat. Haal van het vuur als alle frambozen kapot zijn en er een puree is ontstaan. Druk de puree door een zeef zodat er een gladde saus zonder pitjes overblijft. Knijp de gelatine goed uit en roer dit door de frambozensaus.

Hak de chocolade grof, doe dit met de slagroom in een pan en verwarm al roerend op een laag vuur tot alle chocolade gesmolten is. Haal van het vuur en roer de frambozensaus er doorheen tot alles goed gemengd is tot een gladde roze ganache. Giet de ganache op de koekjesbodem en strijk mooi glad.

Laat de taart (minimaal 4 uur) opstijven in de koelkast. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en versier naar wens.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Deel dit recept:

Een gedachte over “Frambozenganachetaart

Geef een reactie