Door Hilde
Samen met mijn dochter heb ik gisteren deze kerstboomcake gemaakt. Omdat het resultaat zo leuk is geworden, wil ik die nog even met jullie delen. Wellicht een leuke cake om samen met je (klein)kinderen te maken tijdens de kerstvakantie.
Het is een simpele plaatcake met echte kerstsmaken; pistache, sinaasappel en cranberry’s, met een frisse glazuur van mascarpone. De plaatcake heb ik vervolgens met een grote kerstboomvorm uitgesneden. Heb je niet zo’n vorm dat kan je ook zelf een kerstboom tekenen op karton, deze op de cake leggen en de kerstboom uitsnijden. Of je kan er natuurlijk voor kiezen de cake rechthoekig te laten, maar dat is voor de kinderen misschien minder leuk ;).
Ingrediënten:
- 300 gram ongezouten roomboter
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 6 eieren
- 90 gram pistachenootjes
- 125 gram gedroogde cranberry’s
- Rasp van 1 sinaasappel
Glazuur:
- 250 gram mascarpone
- 6 á 7 eetlepels poedersuiker
- Sap van 1 sinaasappel
Verder nodig:
- Bakplaat (+/- 30 x 25 cm)
- Kerstboom (uitsteek)vorm
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de ovenplaat in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Klop vervolgens stuk voor stuk de eieren erdoor en roer daarna het rasp van de sinaasappel door het mengsel. Spatel het bakmeel er doorheen tot een smeuïg beslag. Hak ongeveer 60 gram van de pistachenootjes grof en roer die samen met 100 gram van de gedroogde cranberry’s door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de ovenplaat en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster.
Snij of steek een kerstboomvorm uit de cake.
Roer de mascarpone, poedersuiker en sap van een sinaasappel tot een gladde glazuur. Proef of de glazuur zoet genoeg is en voeg eventueel naar smaak wat extra poedersuiker toe. Giet de glazuur over de cake en laat dit een beetje uitlekken.
Plaats de cake op een plank of bord. Hak de resterende nootjes en cranberry’s in kleinere stukjes en verdeel deze over de glazuur.