Passievruchttaart

Door Hilde

Deze taart maakt ik afgelopen week voor mijn verjaardag. Het is echt een heerlijke taart met een simpele, maar doeltreffende vulling! Het is altijd spannend hoe een nieuw bedacht taartje uitpakt (vooral zonder testversie), maar dit was absoluut een succes bij de gasten!

Hoewel de vulling dus heel simpel is om te maken, heeft het de perfecte balans tussen fris, zoet en zuur en heeft het een fluweelzachte textuur. Een klein tropisch feestje op je gebaksbordje 🙂

Het meest lastige van dit recept is het maken van de Italiaanse meringue. De hoeveelheden voor de meringue zijn ook teveel voor 12 toeven op deze taart, maar het is te lastig om een kleinere portie te maken. Gebruik de resterende meringue om bijvoorbeeld lekkere koekjes van te maken! Het is natuurlijk altijd een optie om te meringue te vervangen door toeven vers geklopt slagroom, zal ook heerlijk smaken!

Hou qua planning er rekening mee dat de taart minimaal 5 uur, maar het liefst een hele nacht stevig moet worden in de koelkast. Maak de taart dus een dag van tevoren.

Ingrediënten:

  • 300 gram koekjes (ik gebruik kaneelbiscuitjes)
  • 150 gram boter
  • 6 eigelen
  • 2 blikjes gecondenseerde melk
  • 200 gram passievruchtpuree (+/- 7 stuks)
  • 1 limoen

Meringue:

  • 75 gram eiwit
  • 25 gram poedersuiker
  • 125 gram suiker
  • 45 ml water
  • 1 eetlepel citroensap

Extra nodig:

  • Taartvorm 25 cm met losse bodem (of springvorm 24 cm)
  • Suikerthermometer
  • Crème brĂ»lĂ©e brander
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje

Bereidingswijze:

Verwarm de overn voor op 170 graden.

Smelt de boter in een pannetje. Gebruik een beetje gesmolten boter om de bakvorm in de vetten. Vermaal de koekjes in de keukenmachine en doe in een kom. Giet de boter erbij en meng alles goed door. Verdeel de kruimels over de bodem van de bakvorm. Druk de bodem en randen goed aan (bijvoorbeeld met behulp van een cupmaat). Bak de bodem10 minuten in de oven. Zet daarna op een rooster en laat helemaal afkoelen. Laat de oven aan staan op 170 graden.

Rasp de schil van de limoen, pers het sap eruit en in meng dit met de passievrucht. Klop de eigelen goed los, voeg de gecondenseerde melk toe en mix goed doorelkaar. Voeg de passievrucht/limoen toe en meng nogmaals goed door. Giet de vulling op de taartbodem en bak de taart 20 minuten in de oven (de bovenkant is dan stevig, maar de vulling is nog wiebelig). Plaats de taart op een rooster en laat een uur afkoelen. Zet de taart in de koelkast en laat daar, minimaal 5 uur maar, het liefst een hele nacht opstijven.

Meringue:

Doe een eetlepel citroensap in een mengkom en wrijf met een stukje keukenrol de kom en ook de garde(s) hier goed mee in om alles vetvrij te maken. Breng de suiker en het water aan de kook en laat doorkoken tot 121 graden. Veeg af en toe met een nat kwastje de randen van de pan schoon (om te voorkomen dat de suiker gaat verbranden).

Klop ondertussen de eiwitten luchtig, voeg daarna lepel voor lepel de poedersuiker toe en klop op de hoogste stand door tot de meringue stijve pieken vormt. Laat de mixer op een medium snelheid kloppen en giet langzaam de hete suikersiroop bij de eiwitten. Klop daarna op de hoogste stand door tot de warme schuim is afgekoeld en het een stevige, volle meringue is. De buitenkant van de kom voelt dan nog wat lauw aan.

Schep de meringue in een spuitzak met kartelspuitmondje en spuit mooie toefjes op de taart. Brand de meringue met een brander goudbruin af.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:

Geef een reactie