Door Hilde
Voor de meeste mensen is de Lemon Meringue Pie wel een bekend fenomeen, een taart die een succes is vanwege de combinatie van een zure citroencurd en een zoete schuimlaag. Deze zomer maakte ik voor mijn verjaardag een variatie hierop met een curd van rode bessen. Het is een heerlijke frisse taart met een krokante bodem, een friszure curd als vulling en daar bovenop een heerlijke zoete berg van Italiaanse meringue. Een gouden combinatie!
Het zijn even wat stappen die je moet doorlopen om de drie onderdelen te maken, maar het is niet heel ingewikkeld en absoluut de moeite waard! Als je wat van de bessencurd over hebt is dit trouwens prima een tijdje te bewaren in een afgesloten pot in de koelkast en te gebruiken bij desserts, gebak of lekker op een plakje cake of scone. Het Italiaanse schuim is niet goed in de koelkast te bewaren, maak dit daarom ook het liefst vlak voordat je de taart gaat serveren.
Ingrediënten:
Redcurrant curd:
- 150 gram aalbessen
- 1 citroen
- 175 gram kristalsuiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren
Bodem:
- 225 gram bloem
- 160 gram ongezouten roomboter
- 80 gram kristalsuiker
- half ei, losgeklopt
- snufje zout
Italiaanse Meringue:
- 2 eetlepels citroensap
- 150 gram eiwit
- 50 gram poedersuiker
- 250 gram kristalsuiker
- 90 ml water
Extra nodig:
- Taartvorm met losse bodem (24 cm) of springvorm
Bereidingswijze:
Redcurrant curd:
Verwijder alle takjes en blaadjes van de rode bessen. Was de bessen schoon onder de kraan, laat ze goed uitlekken in een vergiet en dep ze daarna voorzichtig droog met keukenpapier. Doe de bessen in de pan en kook ze 5 minuten, totdat alle bessen zijn open geknapt en lekker zacht zijn. Giet de bessen in een zeef en vang het sap op. Druk al het sap met een spatel uit de bessen tot er alleen nog pulp in het vergiet overblijft.
Doe de suiker, boter en rasp van de citroen in een glazen kom en meng de sap van de citroen met het bessensap. Laat de boter en suiker au bain-marie smelten. Meng het bessensap er voorzichtig door.
Klop de eieren los en giet deze al roerend bij het warme mengsel. Blijf nu ongeveer 20 minuten het mengsel rustig roeren en verwarmen, het zal dan een dikkere substantie worden.
Spoel een brede en platte schaal af met koud water en giet de bessencurd hierin. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
Bodem:
Kneed voor de bodem alle ingrediënten met de hand door elkaar tot een mooie bal deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie, druk het tot een platte schijf en laat het een half uur rusten in de koelkast.
Voor de taart gebruik ik een lage, ronde bakvorm van 24 cm met losse bodem. Heb je dat niet, gebruik dan een springvorm. Vet de vorm goed in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een egale, dunne lap en leg deze in de vorm. Druk de randen voorzichtig aan en snijdt het overtollige deeg met de deegroller van de vorm af. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak deze blind in 30 minuten in de oven gaar. Dit doe je door een stuk bakpapier tot een balletje te verfrommelen, uit elkaar te halen en voorzichtig over het deeg uit te spreiden. Vul de vorm met (bak)bonen of rijst. Verwijder de bonen en het bakpapier nadat er 20 minuten voorbij zijn en bak nog 10 minuten verder. Haal de bodem uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de vorm.
Roer de bessencurd met een spatel los en verdeel dit over de taartbodem. Zet de taart in de koelkast tot verder gebruik.
Italiaanse Meringue:
Wrijf als eerste de beslagkom en garde schoon met het citroensap en een stukje keukenpapier, of wrijf beide in met een halve citroen. Breng het water met de suiker aan de kook in een pan met een dikke bodem, blijf roeren tot de suiker is opgelost en stop met roeren als het mengsel kookt. Veeg af en toe met een nat kwastje de randen van de pan schoon. Laat de siroop doorkoken tot een temperatuur van 121 graden. Klop ondertussen de eiwitten stijf, voeg het poedersuiker lepel voor lepel toe als de eiwitten wat stijver worden en klop daarna door tot het eiwit zo stevig is dat er mooie pieken vormen.
Laat de mixer op een medium snelheid kloppen en giet langzaam de hete suikersiroop bij de eiwitten. Klop daarna op de hoogste stand door tot de warme schuim is afgekoeld en het een stevige, volle meringue is. De buitenkant van de kom voelt dan nog wat lauw aan.
Schep de schuim bovenop de bessencurd en vorm met een spatel een grillige berg met mooie piekjes. Brand met een crème brûlée brander de bovenkant van de meringue goudbruin en serveer de taart direct of in ieder geval zo snel mogelijk.
Let op: Bewaar de taart niet meer in de koelkast als de meringue er op zit, dit wordt in de koelkast heel snel vochtig en slap.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!
Dat ging ik ook proberen . men veel werk maar het ruikt goed. En op de bodem na ( zie je straks toch niet meer. Hihi. )Hier druk aan de bak. Vergeet ik papier tussen de afbakkogels te doen.. Alle balletjes in het deeg gezakt.. Gevolg… Bodem aan diggelen.. Verder gaat het voorspoedig. Laat reseltaat weten nu ff doorzetten.
Goed bezig, leuk hoor! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! En jammer van de bodem, maar ik heb ook al wel eens alle bonen uit het deeg staan pulken hoor 😉