Verras met Tex Mex Spareribs!

Door Hilde

 

Tex Mex Spareribs met tomatensalsa en zoete aardappelfrietjes

Na een aantal zoete uitdagingen aan te zijn gegaan als bloginsider, heb ik me nu eens aangemeld voor een opdracht om een lekkere maaltijd te koken. Voor Santa Maria Nederland heb ik een pakket met verschillende Tex Mex producten gekregen met daarbij het verzoek twee heerlijke familiediners te maken. Ik ben mij aan de hand van deze producten wat meer gaan verdiepen in de Tex Mex keuken en ben tot de conclusie gekomen dat je daarin veel meer kan variëren dan je in eerste instantie zou denken. We kennen natuurlijk allemaal de welbekende taco, tortilla en de nacho’s. Deze gerechten aten wij thuis voornamelijk op een vaste manier, maar je kan hier op zoveel manieren in variëren en heerlijke gerechten op tafel zetten. Ik heb voor mijn eerste gerecht bijvoorbeeld de Taco seasoning mix gebruikt. Hier heb ik echter geen taco’s mee gevuld, maar een marinade van gemaakt voor verrukkelijke Tex Mex Spareribs. Het kost weliswaar wat tijd om dit vlees klaar te maken, maar moeilijk is het absoluut niet en je familie zal je zeker dankbaar zijn.

 

 

Bij het vlees heb ik een sprankelende tomatensalsa, een frisse citroen-yoghurtsaus en smakelijke frietjes van zoete aardappel met cajunkruiden geserveerd. Dit alles samen vormt een volledige maaltijd voor het hele gezin! Er gaat een rode peper door de salsa, hierbij kun je er zelf voor kiezen om de zaadjes wel of niet toe te voegen, of bijvoorbeeld maar een halve peper erdoor te doen. Zo kan je de pittigheid van het gerecht aanpassen aan je eigen smaak en wensen van de kinderen.

De spareribs heb ik bereid in de oven, dit gerecht is echter ook heerlijk om in de tuin van te smullen en het vlees op de bbq te garen. Gaar het vlees in dat geval wel voor in de oven en leg de spareribs het laatste half uur (ingepakt in aluminiumfolie) op de bbq.

 

Ingrediënten (4 personen):

Spareribs

  • +/- 1 kilo spareribs
  • 1 zakje Santa Maria seasoning mix voor Taco’s
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 10 eetlepels olijfolie

Frietjes

  • 3 dikke zoete aardappels
  • 4 eetlepels Cajun kruidenmix
  • Olijfolie

Tomatensalsa

  • 4 trostomaten
  • 1 avocado
  • 1 kleine rode ui
  • 1 rode peper
  • Peterselie
  • Sap van een halve citroen
  • Peper en zout

Yoghurtsaus

  • 300 ml Griekse yoghurt
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • Peterselie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Spareribs

Verwijder allereerst de witte vlies die aan de onderkant van de spareribs zit. Doe dit door met de botte kant van een mes aan de dikke kant van het vlees bij het bot onder de vlies te porren. Daarna zou je de vlies er heel makkelijk af moeten kunnen trekken. Dep het vlees eventueel droog met keukenpapier. Meng de Taco seasoning mix met de suiker en olijfolie en gebruik hiervan ongeveer de helft om de spareribs mee in te smeren. Plaats de spareribs en de rest van de marinade afgedekt in de koelkast. Het is het lekkerste om het vlees een hele nacht te laten marineren, maar doe dit in ieder geval voor minimaal een uur. Haal de spareribs een half uur voordat je ze in de oven doet uit de koelkast.

     

Verwarm de oven voor op 125 graden en smeer de spareribs nogmaals in met wat van de marinade. Plaats de spareribs met de holle kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze af met aluminiumfolie en gaar ze eerst voor een uur in de oven. Verhoog de temperatuur van de oven naar 175 graden. Smeer vervolgens de spareribs nogmaals in met marinade, dek ze opnieuw af en plaats opnieuw voor een uur in de oven. Verwijder na het tweede uur de aluminiumfolie, smeer het vlees voor een laatste keer in met de resteren marinade en plaats voor nog een half uur in de oven om de spareribs een krokant korstje te geven.

     

Zoete aardappelfrietjes

Schil de zoete aardappel en snijdt hier patatjes van. Meng de patatjes met een dikke scheut olijfolie en de Cajunkruiden. Wrijf de olie en kruiden met je handen even goed over alle patatjes en verdeel deze over een bakplaat. Bak de patatjes voor ongeveer een half uur op 175 graden, schep tussendoor een keertje om.

Tomatensalsa

Snijdt de tomaten in vieren, verwijder het vruchtvlees en snijdt de tomaten in kleine blokjes. Snipper de rode ui en hak de rode peper in halve ringetjes. Schil de avocado, verwijder de pit en snijdt in kleine blokjes. Hak de peterselie. Meng alles door elkaar, besprenkel dit met het sap van een halve citroen en breng op smaak met zout en peper.

Yoghurtsaus

Hak de peterselie fijn. Meng de yoghurt met de peterselie en de rasp en sap van een halve citroen.

 

 

 

 

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!

 

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:


Deel dit recept:

Een gedachte over “Verras met Tex Mex Spareribs!

Geef een reactie