Door Hilde
Deze week heb ik voor jullie een heerlijke ijstaart gemaakt, een zomers dessert voor dit zonnige lente-weekend! De ijstaart is gemaakt van een notenroom waar brokken meringue doorheen zit. De notige room en de zachte, zoete meringue vormen een prettig contrast. Het is een simpele taart om te maken, maar tegelijkertijd is die vol van smaak, een perfect dessert bij een lekker bakje koffie (of thee). Het is ook ideaal om een dessert te maken dat in de vriezer staat en dus al ruim van te voren klaargemaakt kan worden. Je kan stukjes van de taart snijden en serveren en de rest kan je gewoon weer in de vriezer zetten voor een andere keer.
Voor de notenroom heb ik 3 Nut Butter; Peanut, Pecan & Walnut van Whole Earth gebruikt, maar je kan prima andere notenpasta’s kiezen. De taart zou ook heerlijk zijn met bijvoorbeeld een pasta van hazelnoten en je zou zelfs kunnen kiezen voor gewoon pindakaas, of iets heel anders zoals Speculoos. Het is aan jezelf om een lekker smaakcombinatie te maken. Met de 3 Nut Butter is de taart trouwens wel zeer geslaagd en vol van smaak!
Het is belangrijk dat je als eerste de meringue maakt en afbakt, hier is namelijk een paar uur wachttijd aan verbonden. Laat de meringue op een lage oventemperatuur drogen, zodat hij mooi luchtig en krokant wordt. Als de meringue helemaal droog en afgekoeld is kan je de notenroom maken, alles mengen en invriezen.
Ingrediënten:
Meringue:
- 5 eieren
- snuf zout
- 175 gram fijne suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel maizena
Notenroom:
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 200 gram notenpasta
- 3 blaadjes gelatine
Extra nodig:
- Cacaopoeder
- Vierkante bakblik 20×20 cm
Bereidingswijze:
Meringue:
Verwarm de oven op 130 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Zorg ervoor dat je kom en garde goed ontvet zijn. Ik doe dit meestal met een scheut citroensap en een stukje keukenpapier. Splits de eieren en doe de eiwitten samen met een snuf zout in de vetvrije kom. Klop met de mixer op de hoge stand tot er stijve, witte pieken ontstaan. Schep (terwijl de mixer doorloopt) de suiker er steeds per eetlepel bij en zorg dat het goed wordt opgenomen in het eiwit. Zeef de maizena en spatel dit samen met het vanille extract door de meringue.
Schep de meringue op de bakplaat en strijk dit helemaal uit. Zet de bakplaat in de oven en bak de meringue ongeveer 90 minuten. Zet dan de oven uit en laat de meringue nog minimaal een uur in de dichte oven staan om verder te drogen. Je kan het ook gerust een hele nacht laten staan.
Notenroom:
Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water. Klop de slagroom stijf met vanille en kristalsuiker. Roer de notenpasta goed los tot het lekker smeuïg is. Knijp de blaadjes gelatine uit en verwarm ze met een klein beetje aanhangend vocht in een pannetje op een laag vuur. Zorg ervoor dat het niet gaat koken! Giet de gelatine bij de pasta en roer goed door. Roer een schep van de slagroom door de notenpasta en doe dit nog twee keer tot het geheel wat luchtiger is. Spatel daarna de rest van de slagroom er voorzichtig doorheen, probeer hierbij zo weinig mogelijk lucht te verliezen.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Breek de meringue in brokken en spatel deze door de notenroom. Schep het mengsel in het bakblik en verdeel alles gelijkmatig. Bedek de taart met vershoudfolie en laat minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht, in de vriezer staan.
Strooi voor serveren wat cacaopoeder of poedersuiker over de taart.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!
Een gedachte over “IJstaart van Notenroom en Meringue”