Door Hilde
De pepernoten liggen alweer een tijdje in de schappen, maar ik heb ze tot deze week goed kunnen weerstaan. Tot ineens het idee voor dit dessert in me opkwam… en dat idee moest en zou direct uitgewerkt worden. Gelukkig maar, want deze pepernotenterrine met witte chocolade en amaretto is zo verschrikkelijk lekker! Die zal de komende tijd vast nog vaker op het menu komen te staan. Ik maak geen grap hoor, dit is echt het beste, smelt-in-je mond-fantastische dessert wat je deze herfst kunt maken. Het in elkaar zetten van de terrine is zo gepiept, het enige nadeel is dat je even moet wachten tot het volledig is opgesteven… maar het resultaat is het wachten zeker waard! En zeg nou zelf, het ziet er ook nog geweldig mooi uit!
Ingrediƫnten (8 pers.):
- 300 gram witte chocolade
- 100 gram ongezouten roomboter
- 50 gram poedersuiker
- 150 ml slagroom
- 2 eetlepels amaretto
- 100 gram pepernoten + een paar voor de versiering
- 1 theelepel cacaopoeder
Bereidingswijze:
Bedek een kleine cakeblik (ongeveer 20×10 cm) helemaal met vershoudfolie en laat daarbij de folie ruim over de rand van het blik heen hangen.
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Schep de poedersuiker door een zeefje bij de boter en roer met een garde goed door. Mix daarna ook de slagroom en amaretto door de boter en meng het geheel al roerend door de gesmolten chocolade. Als de chocolade wat lijkt te klonteren, roer dan gewoon even stevig met garde, dan wordt het vrij snel een homogeen mengsel.
Giet de helft van het mengsel in de vorm en strooi de pepernoten er overheen. Giet de rest van het mengsel over de pepernoten. De pepernoten zullen blijven drijven, verdeel ze met een spatel evenredig over het cakeblik. Tik een paar keer hard met de vorm op het aanrecht om zoveel mogelijk luchtbelletjes te laten ontsnappen.
Bedek de terrine met de folie en druk een beetje aan. Laat het minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, nog beter is om het een hele nacht te laten staan.
Stort de pepernotenterrine op een bord. Leg er wat verkruimelde pepernoten bovenop en strooi er wat cacaopoeder over. Serveer in plakken.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!
2 gedachten over “Pepernotenterrine”