Door Hilde
Wat hebben we een paar heerlijke zonnige dagen gehad in het pinksterweekend! Voor de kinderen (en mama) was het op en top genieten; badje in de tuin en de hele dag buiten spelen. Voor mij was het, naast lekker op het ligbed in mijn boek lezen, een ideaal moment om dit recept uit te proberen.
Ik wilde graag weer een keer ijs maken. En hoewel ik zelf een ijsmachine heb, wilde ik het deze keer ook eens zonder ijsmachine proberen. Met slagroom en gecondenseerde melk maak je heel makkelijk een heerlijk romig ijs (zoals je ook dit oreo roomijs maakt).
De vulling van bitterkoekjes en lemon curd, bittter en zuur, geven samen een hele frisse smaak aan het zoete ijs en de koekjes geven ook een prettige chewy textuur. Een heerlijke zomerse (en gouden) combinatie! Ik kan het je natuurlijk aanraden als je voor het ijs zelf de lemon curd maakt (klik hier voor het recept). Maar wil je echt makkelijk doen, dan kan je ook gewoon een potje in de winkel kopen (maar ik zou het zeker zelf doen, zooooo lekker!).
Het ijs moet trouwens minimaal 8 uur in de vriezer, hou van tevoren rekening met deze wachttijd.
Ingrediënten:
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 150 gram bitterkoekjes
- 1 portie lemon curd (of 1 potje)
Bereidingswijze:
Doe de slagroom en gecondenseerde melk in een kom en mix dit in ongeveer 8 minuten luchtig (iets steviger dan gewone yoghurt). Snij de bitterkoekjes in kleine stukjes en spatel dit door het mengsel. Verdeel ¾ van de lemon curd met een lepel in druppels over het mengsel en spatel een paar keer door (niet teveel, het moet juist niet volledig gemengd worden). Giet het mengsel in een vriesbestendige bak. Schep de rest van de lemon curd erover en swirl dit met de achterkant van de lepel door het roommengsel.
Laat het mengsel minimaal 8 uur invriezen, of kies voor een hele nacht. Haal het ijs 15 minuten voor het serveren uit de vriezer en laat even staan. Zo wordt het wat zachter om te scheppen en lekker romig van smaak.
Dag,
Kun je in dit recept de eenheden/gewichten in gram of ml voor de gecondenseerde melk en de lemoncurd willen aangeven? Er zijn verschillende maten blikjes en aan een portie heb ik niet zo veel..
bedank vast!
vr groet,
Marike
Hoi,
Voor de gecondenseerde melk gebruik ik altijd blikjes van 397 gram. Als ik een potje lemon curd gebruik kies ik meestal voor Chivers Lemon curd (te koop bij AH), daar zit 320 gram in. Ik zou dan voor dit recept het hele potje gebruiken.
Hopelijk lukt het met deze informatie!
Groetjes Hilde