Door Hilde
Zondag is het vaderdag en dat valt dit jaar samen met de verjaardag van onze dochter. Daarom heb ik afgelopen weekend vast de taart gemaakt die ik voor mijn man had bedacht. Southern Comfort is een van zijn favoriete borrels, dus die wilde ik graag een keer in een taart verwerken. Southern Comfort is een fruitige likeur uit de Verenigde Staten, met onder andere de smaken van perzik en sinaasappel. En aangezien sinds vorige week de perziken weer overal in de supermarkten liggen, kwam dat perfect samen!
De taart is machtig, met een duidelijke Southern Comfort en stevige chocolade smaak, maar de perzikgelei zorgt voor een vleug frisse fruitigheid bij elke hap. De chocoladelaag is heerlijk zacht en smeuïg, perfect in combinatie met de kruimelige bodem van volkoren koekjes. De taart is een ware traktatie, niet alleen voor elke vader, maar voor iedereen die van chocolade en likeur houdt!
Ingrediënten:
- 200 gram volkoren biscuits
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 100 gram boter
- 100 gram vruchtvlees van perzik (+/- 2 perziken)
- 100 ml perzik-sinaasappelnectar (Te koop bij de Lidl, gebruik eventueel sinaasappelsap)
- 2,5 blaadje gelatine
- 1 eetlepel citroensap
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 ml slagroom
- 200 gram pure chocolade
- 50 ml Southern Comfort
Extra nodig:
- Taartvorm met losse bodem
Bereidingswijze:
Vet de bakvorm goed in met boter.
Vermaal de koekjes samen met de cacaopoeder in een keukenmachine. Laat het boter smelten op een laag vuurtje en roer dit door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bakvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast tot verder gebruik.
Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in koud water.
Schil de perziken, verwijder de pit en pureer het vruchtvlees samen met de nectar tot een vloeibare moes. Doe de moes in een pannetje en voeg de citroensap en vanillesuiker toe. Roer op een laag vuur door tot het bijna begint te koken. Haal van het vuur, knijp de gelatine goed uit en roer dit erdoor tot het helemaal is opgelost. Giet het perzikmengsel over de koekbodem en zorg dat het de bodem helemaal bedekt. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Hak de chocolade in stukjes en laat met de slagroom op een heel laag vuurtje smelten in een pannetje. Roer de Southern Comfort erdoor als alle chocolade goed gesmolten is en giet het geheel over de laag perzikgelei. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Versier de taart naar eigen wens. Tip: Krijg je de taart niet uit de vorm, ga dan even met een crème brûlee brander langs de randen; dan smelt de boter waarmee de vorm is ingevet en haal je de vorm er heel makkelijk af!