Door Hilde
In mijn zoektocht naar een lekkere havermoutreep (als gezonde snack voor de lekkere trek), werd ik ineens afgeleid door het idee om boterkoek te maken. De combinatie was snel gemaakt. En hoewel dit absoluut niet in de categorie gezonde snack valt (gezien de hoeveelheid boter en suiker is het idee dat dit gezonder is met havermout waarschijnlijk een illusie), ben ik er wel heel blij mee!
Deze koek heeft de smeuïgheid van een echte boterkoek, maar ook de stevige crunch van de havermout. Gecombineerd met de smaak van pindakaas en cranberries is dit echt een heerlijke koek. Oftewel een koek in de categorie ‘doe mij nog maar een stukje’. 😉
Ingrediënten:
- 275 gram fijne havermout
- 250 gram boter
- 200 gram suiker
- 50 gram pindakaas
- Snufje zout
- 40 gram rozijnen
- 40 gram gedroogde cranberries
Extra nodig:
- Keukenmachine
- Bakblik vierkant (20 x 20 cm)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik in en bekleed met bakpapier.
Maal de havermout in de keukenmachine iets fijner (maar niet helemaal tot poeder, het is lekker als er wat structuur in je koek zit).
Voeg de boter, suiker, pindakaas en zout toe en maal door tot alles gemengd is. Doe het mengsel in een kom. Hak de cranberries iets kleiner. Voeg de rozijnen en cranberries toe aan het deeg en roer door.
Verdeel het deeg over de bakvorm en bak in 30-35 minuten gaar. De bovenkant is dan mooi goudbruin, maar de koek zal bubbelen en zacht zijn. Daarom is het belangrijk om de koek eerst helemaal af te laten koelen en stevig te laten worden voordat je de koek uit de bakvorm haalt.
Ziet er heerlijk ui!