Karamelkoek met walnoten

Door Hilde

Onderstaand recept staat al sinds 2017 op mijn blog en was toe aan een update met nieuwe foto’s en een verbeterd recept. Het blijft bij ons thuis altijd een echte favoriet. Vooral als het weer even geleden is dat we de koek geproefd hebben is iedereen altijd blij verrast over hoe verrukkelijk dit is!

Het recept voor deze koek valt ook nog eens in de categorie ‘weinig moeite, groots resultaat’. De klassieke en makkelijk te bereiden boterkoek heb ik nog lekkerder gemaakt door er dulce de leche en walnoten aan toe te voegen. Wat je dan krijgt is zo smakelijk dat weinig mensen er vanaf kunnen blijven. Een echt succesnummer dus. Je mag me op mijn woord geloven en je kan het hopelijk aan de foto’s zien, maar nog beter… probeer de koek eens zelf te maken!

De dulce de leche is iets wat je van tevoren moet bereiden, de instructies daarvoor kun je hier op de site lezen. Het is het makkelijkst om voor deze koek een speciale bakvorm voor boterkoek te gebruiken. Heb je die niet, gebruik dan een ronde bakvorm met losse bodem.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 1 ei (m)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 blikje dulce de leche
  • 200 gram walnoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter.

Kneed de boter, bloem, suiker en zout door elkaar. Voeg het ei en vanille extract toe en kneed alles tot een smeuïg deegje. Het deeg is erg plakkerig, dat is de bedoeling. Verdeel twee derde van het deeg over de bodem van de bakvorm. Gebruik een beetje bloem op je hand om het deeg goed te verdelen zonder dat het blijft plakken. Bak de bodem 25 minuten, haal de vorm uit de oven en laat het een klein beetje afkoelen.

Roer de dulce de leche los en verdeel dit over de bodem van de koek. Gebruik de bolle kant van een lepel om het evenredig te verdelen. Breek de walnoten in wat kleinere stukjes en kneed dit door het resterende deeg. Verkuimel het deeg met de walnoten over de koek en bak het geheel in ongeveer 40 minuten gaar tot de bovenkant mooi bruin en krokant is.

Haal de koek uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:

Een beetje van zus is ook te volgen op InstagramFacebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van mij gemaakt? Dat wil ik graag zien! Dus deel dan een foto en tag @eenbeetjevanzus!

Deel dit recept:

Een gedachte over “Karamelkoek met walnoten

Geef een reactie